BiH
0

Protestni skup demobiliziranih boraca ispred Vlade FBiH u utorak u 12.05 sati

FENA
Savez demobiliziranih boraca odbrambenooslobodilačkog rata 1992./1995. organizirat će u utorak, 17. juna, u 12.05 sati javne proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH zbog nepoštivanja Zakona o pravima demobiliziranih boraca.

Kako je na konferenciji za novinare nakon sjednice Upravnog odbora Saveza održane danas u Sarajevu izjavio predsjednik Saveza Mehmed Šišić, na protestima se očekuje veliki broj heroja BiH koji će tražiti prava koja im pripadaju prema zakonu donesenom još 2006. godine, a koji se ne primjenjuje osim u dva kantona, Tuzlanskom i Sarajevskom, ali u Sarajevskom samo kada su u pitanju naknade.

Demobilizirani borci će na protestima, također, tražiti ostavke političara koje smatraju odgovornim: predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto, potpredsjednika Federacije Mirsada Kebe, ministra finansija FBiH Vjekoslava Bevande, federalnog ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića i federalnog ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića.

Šišić je naglasio da su izvršene sve pripreme za protestni skup, na "koji borci ne dolaze svojom voljom", nego zato što nisu naišli na razumijevanje u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Kako bi se izbjegle kvalifikacije skupa kao političkog, Savez se obratio svim političkim partijama da pomognu u organizaciji protesta.

"Ne dolazimo da rušimo i tražimo ono što nam ne pripada, nego samo ono što nam pripada po zakonu, kazao je Šišić, dodajući da prema evidenciji ima 83.570 nezaposlenih boraca koji ne dobijaju ni dinara naknade, "a svaki budžetski korisnik ima topli obrok duplo veći nego što je predviđena naknada".

Nijaz Hodžić, predsjednik Saveza demobiliziranih boraca Tuzlanskog kantona, najavio je dolazak boraca iz svih općina ovog kantona, Podrinja i Brčkog sa 63 autobusa, uz mogućnost da se za ostale borce iznajmi voz.

I on je poručio da borci ne dolaze da ruše zemlju koju su natopili krvlju, nego da izvrše pritisak na vlasti.

Predsjednik Skupštine Saveza Munib Karić je saopćio da je Udruga demobiliziranih branitelja HVO-a "izdala" Savez i odustala od podrške, te je podsjetio da je jedan od ranijih zahtjeva Skupštine Saveza da se održi vanredna sjednica Parlamenta FBiH posvećena implementaciji Zakona o pravima demobiliziranih boraca. On je najavio i podnošenje krivičnih prijava zbog nepoštivanja ovog zakona.

Oni koji brane Bosnu od onih koji su je branili trebali bi to prestati činiti, poručio je predsjednik Saveza demobiliziranih boraca Srednjobosanskog kantona Nevzudin Vihrić.

Kazao je da borci ne dolaze po 150 KM naknade, jer veće probleme predstavljaju posljedice PTSP-a i mizerne penzije od 154 KM kojima se borci guraju u totalnu bijedu. Vihrić zato insistira na potpunoj implementaciji ovog zakona, a ne samo dijela koji se odnosi na naknade.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Šišić je nazvao "notornim lažima" informacije da na spiskovima demobiliziranih boraca ima oko 30.000 onih kojima ne pripadaju prava predviđena ovim zakonom. On smatra da se tim lažima pokušavaju nahuškati borci jedni na druge.

Spiskove su pravile službe za boračko-invalidsku zaštitu zavoda za zapošljavanje, a Savez je tražio da liste uvijek budu transparentne, naglasio je.

Iz Saveza, također, upozoravaju da se na njih vrše razni pritisci da bi odustali od zahtjeva, uključujući slanje inspekcije njihovim članovima koji su privatni poduzetnici ili odbijanjem autoprijevoznika "bliskih vlastima" da prevoze borce na proteste.

Međutim, niko nije dao tačan odgovor do kada će borci protestirati ukoliko se njihovim zahtjevima ne izađe ususret. Poručili su jedino da će se "dogovarati dok se ne dogovorimo".