"Vrijeme je"
159

Protestni performans grupe građana ispred Parlamenta BiH: Formirati vlast do 13. novembra

M. A.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Aktivisti neformalne grupe građana "Vrijeme je" danas se u 16 sati okupila ispred Parlamentarne skupštine BiH kako bi izvela protestni performans kao izraz nezadovoljstva zbog izostanka formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou.

Adna Sokolović, jedna od predstavnica neformalne grupe građana "Vrijeme je", kazala je kako se ispred zgrade navedene institucije nalaze dvije grupe građana koje simbolično predstavljaju polaritet između zadovoljnih i nezadovoljnih građana u BiH.

"Prošle sedmice navršila se godina od izostanka formiranja vlasti, a samim tim prestali su svi procesi bitni za našu državu, tj. ne dešavaju se još uvijek. Iza mene se nalaze dvije grupe od kojih jedna iskazuje zadovoljstvo trenutnim stanjem, a druga nezadovoljstvo, i one će performansom izraziti svoje zahtjeve, šta oni misle i šta žele u narednom periodu", kazala je Sokolović.

Faruk Gujić, jedan od aktivista, istakao je kako su zahtjevi ove grupe da se što prije uspostavi Vijeće ministara BiH i to najkasnije do 13. novembra te da se intenzivira njegov rad kako bi se nadoknadilo sve izgubljeno do sada.

"Napominjemo građane BiH da svake minute jedan delegat potroši 2.800 KM, tj. samo je u prošloj godini potrošeno na bezvlašće 2,1 milion KM. Zahtijevamo da se usvoji pravilnik kojim delegati ili poslanici u klubovima Parlamentarne skupštine BiH ne bi primali mjesečne naknade sve do uspostavljanja Vijeća ministara BiH. Također, tražimo da se intenziviraju i razgovori o euroatlantskom putu BiH kao i ulasku u NATO. Mi želimo najprije da se osjećamo sigurno BiH i želimo nove investicije", istakao je Gujić.

Ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima do 13. novembra, poručuju kako su spremni dovesti na hiljade mladih ljudi ispred Parlamentarne skupštine BiH te nastaviti s protestima.

Govore i to da će svoje zahtjeve u ponedjeljak, tj. sutra dostaviti u digitalnoj i printanoj formi na adresu Parlamenta.