Zenica
0

Protestni miting zbog aerozagađenja

FENA
Pred oko 1.000 građana Zenice danas je na platou ispred robne kuće "Bosna" održan protestni miting zbog aerozagađenja pod nazivom "Ustanak za opstanak", koji je organizirao diplomirani inženjer Hasan Kreho, uposlenik zeničkog ArcelorMittala.
  • Jesmo za strane investicije, ali i za čistu životnu sredinu - poručio je Kreho, ističući da se građani Zenice suočavaju s rizikom brojnih oboljenja, uključujući i kancer, kao najteže, a krivcima za aktuelno stanje, osim općinske administracije u Zenici, označio je i kantonalnu, te posebno federalnu vladu.

Uputio je poruku da je ovaj protest, koji nije posljednji, borba za zdraviju okolinu, za budućnost zeničke mladosti, a vlasti pozvao da stanu u zaštitu zdravlja stanovništva.

  • U zadnjih mjesec i po dana u Zenici je ekstremno zagađenje, ali nema reakcije nadležnih, sve ostaje na medijskim izvještajima - kazao je Kreho, dodajući da se problemu pristupa na način da se formira komisija, a to je put, kako je rekao, da se ništa ne uradi.

Vijećnik Općinskog vijeća Zenica Željko Perić je kazao da na skupu govori kao građanin, te da ovaj kao ni naredni mitinzi protiv aerozagađenja ne trebaju imati političku pozadinu.

  • Ukoliko se na narednoj sjednici Vijeća, krajem augusta, ne krene u pravcu realizacije zaključaka donesenih na julskoj sjednici, naredni miting ćemo organizovati ispred kapija Mittala - kazao je Perić.

Skupu u Zenici prisustvovao je i predsjednik Bosanske stranke Mirnes Ajanović, koji je zahvalio prisutnima na podršci, dodajući da ne treba kriviti građane za slabiji odziv nego kritiku za stanje s aerozagađenjem uputiti nadležnima u aktuelnoj vlasti.