BiH
9

Protestna vožnja Sarajevom i petominutna blokada zbog nezakonitosti u prijevozu

Klix.ba
Pet minuta do 12 danas je u centru Sarajeva održana protestna vožnja, a na pet minuta je obustavljen javni prijevoz na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. Time se želi skrenuti pažnja na probleme nelegalnog rada, nelojalne konkurencije i nerada državnih institucija.

Protest podržavaju svi prijevoznici koji rade legalno. Kolona autobusa prošla je pored bh. institucija i uputila se prema Ilidži. Organizator ove protestne vožnje, koju podržavaju svi prijevoznici koji rade legalno, je, kako nam je potvrđeno, Odbor Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu Vanjskotrgovinske komore BiH.

Odbor ovog udruženja izražava svoje nezadovoljstvo nereagiranjem Ministarstva komunikacija i transporta BiH, a po dopisu Vanjskotrgovinske komore koje je zaprimljen u Ministarstvu 7. februara ove godine. Od ministra komunikacija i transporta BiH Damira Hadžića tražilo se da uradi Plan aktivnosti i mjera za suzbijanje nelegalnog prijevoza.

Prijevoznici su petominutnu obustavu saobraćaja održali kao znak upozorenja nadležnim organima vlasti da je neophodno hitno pristupiti sprječavanju svih oblika nelegalnog prijevoza. Spremni su i na ozbiljnije mjere.

Traži se od ministra komunikacija i transporta BiH da preispita sva rješenja izdata od dana objavljivanja Pravilnika o načinu i postupku usklađivanja i registracije redova vožnje međunarodnog linijskog prijevoza putnika, kao i sve aktivnosti od prijema zahtjeva, priložene dokumentacije, pravilnosti priloženog reda vožnje i kompletan postupak donošenja rješenja.

"Ukoliko se u postupka preispitivanja utvrdi nezakonitost i kršenje odredaba zakona i Pravilnika o načinu i postupku usklađivanja i registracije redova vožnje međunarodnog linijskog prijevoza putnika, traži se se od ministra komunikacija i transporta BiH da stavi van snage nezakonita rješenja i pokretne disciplinski postupak protiv svih onih koji su učestvovali u nezakonitim radnjama, te iste suspenduje sa postojećih funkcija", tvrde predstavnici prijevoznika.