BiH
21

Protesti "Žena Srebrenice" u Tuzli: U Odjelu za ratne zločine SIPA-e radi ratni zločinac

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Udruženje građana "Žene Srebrenice" organizovalo je i danas u Tuzli mirne proteste.

“Žene Srebrenice" svakog jedanaestog u mjesecu bez obzira na vremenske prilike, podsjećaju na genocid, koji se desio u Srebrenici 11.jula 1995.godine, boreći se istrajno za istinu i pravdu. Ni danas ih nije omela jaka kiša, koja je tokom njihove mirne šetnja padala sve jačim intenzitetom.

Prema ustaljenom protokolu okupljanje učesnika mirne protestne šetnje počelo je u 12.00 sati na Pingi, odakle je kolona mirno krenula do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice u Tuzli.

Prema riječima Hajre Ćatić, predsjednice UG “Žene Srebrenice” današnjoj protestnoj šetnji u Tuzli pridružile su se žene iz Srebrenika, a kako navodi danas su stigla dva autobusa žena Goražda, koje će učešćem podržati ovu znakovitu protestnu šetnju Srebreničanki.

“Mi se svakog jedanaestog okupljamo i uvijek iznova se borimo za istinu I pravdu, tražimo naše nestale” kazala je Hajra Ćatić.

“Preko 2.000 ubijenih u zoni Srebrenice i okoline i nakon dvadeset godina nije pronađeno,” rekla je ona.

Navodi da su se tenzije povodom ostavke načelnika Srebrenice, Ćamila Durakovića smanjile, te izrazila zadovoljstvo što je Duraković povukao ostavku, dodavši da su "Žene Srebrenice" bile nezadovoljne tenzijama oko Durakovića, jer su prema njenim riječima započeti značajni projekti za Srebreničane.

"Ratni zločinci nisu pohapšeni, porodice ubijenih su jako nezadovoljne procentom procesuiranja učesnika u genocidu nad Bošnjacima. Mi na svakom koraku u Srebrenici srećemo ljude, koji su na spisku ratnih zločinaca“ ističe Ćatić.

Dodaje da se na spisku za ratne zločine nalazi 810 osoba, od kojih kako tvrdi preko 400 radi u državnim organima, sudstvu, SIPA-i, policiji i sl. Istakla je, da jedan ratni zločinac čak radi u SIPA-i u Odjelu za ratne zločine.