Danas u podne
0

Protesti zbog potjernica u slučaju 'Dobrovoljačka'

Sarajevo-x.com
Predstavnici boračkih udruženja danas će u 12 sati, u ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovoljačkoj u Sarajevu organizirati mirne proteste.

Okupljanjem ispred zgrade Ministarstva odbrane BiH (bivša komanda 2. vojne oblasti tadašnje JNA), građani žele ukazati na neutemeljenost pokretanja Interpolove potjernice u "slučaju Dobrovoljačka".

Boračke organizacije uputit će protest organima bh. pravosuđa zbog šutnje i izostanka reakcije u okviru vlastitih zakonskih obaveza.

Njihov stav je da bi nadležne bh. institucije trebale preispitati odnose sa Srbijom, odnosno ulogu ambasadora te zemlje u BiH.

Podsjećaju da je Rimskim sporazumom - Pravilima puta definirano ko i na koji način ima pravo podizanja optužnice, odnosno procesuiranja osoba osumnjičenih za ratne zločine, te da je država BiH isključivo nadležna za procesuiranje zločina počinjenih na njenoj teritoriji i po domaćem i međunarodnom zakonodavstvu.

Organizacije pozivaju sve građane Sarajeva da se pridruže današnjem mirnom okupljanju, kako bi skrenuli pažnju bh. vlastima da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema.

Podsjećamo, Specijalno tužilaštvo u Beogradu sumnjiči 19 bh. državljana zbog navodnih zločina nad pripadnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.