BiH
0

Protesti zbog male kazne počiniteljima silovanja

FENA
U organizaciji Koordinacionog tijela nevladinih organizacija i boračkih udruženja općine Tuzla, danas je održan javni protestni skup građana Tuzle "Zaustavimo nasilje – zaštitimo djecu".

Reakcija je to na eskalaciju nasilja u gradu, ali i nedavno izrečenu nisku sudsku presudu počiniocima silovanja maloljetne djevojčice ometene u razvoju, koje se dogodilo u toaletu Sportskog centra "Mejdan" u Tuzli.

Skup je počeo u 11.55 na Trgu slobode, ispred nekadašnje zgrade općine Tuzla, gdje su se velikom broju građana obratili predstavnici Koordinacionog tijela protestnog okupljanja.

Potom su svi zajedno krenuli u protestnu šetnju gradom, nakratko se zaustavili ispred Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) i na kraju ispred zgrade Kantonalnog suda u Tuzli.

Organizatori skupa i veliki broj građana Tuzle, koji su podržali ovo protestno okupljanje, na ovaj način izrazili su nezadovoljstvo na sudsku presudu za krivično djelo silovanja maloljetne djevojčice ometene u psihičkom razvoju, a kojom je počiniocima ovog gnusnog djela izrečena najniža kazna predviđena zakonom.

"Cilj skupa bio je na miran i dostojanstven način izraziti nezadovoljstvo sigurnosnom situacijom na području općine Tuzla, koja je ozbiljno pogoršana u posljednje vrijeme. Zahtijevamo hitnu promjenu aktulenog sigurnosnog stanja sa ciljem zaštite integriteta građana, a posebno djece", poručili su organizatori protestnog okupljanja.

Da je sigurnosna situacija u Tuzli ozbiljno pogoršana jučer je u svom izvještaju, vijećnicima u Općinskom vijeću Tuzla, potvrdio i načelnik Policijske uprave Tuzla i novoizabrani policijski komesar Tuzlanskog kantona Nedim Mutapčić.