Uzvikuju "Dole mjere"
17

Protesti ugostitelja u Banjoj Luci, policija ih pokušava rastjerati

G. M.
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Ugostitelji i frizeri iz Banje Luke i još nekoliko gradova iz RS okupili su se danas ispred Palate predsjednika Republike Srpske u Banjoj Luci.

U centru Banje Luke okupilo se nekoliko stotina građana koji traže finansijsku pomoć vlade zbog zatvaranja objekata. Oni su izrazili svoje nezadovoljstvo novim epidemiološkim mjerama. Podsjetimo, od danas do 29. marta je zabranjen rad ugostiteljskim objektima za ishranu i piće, kao i frizerskim salonima.

Okupljeni uzvikuju parole poput "Dole mjere".

Oni kažu da nemaju ništa protiv zatvaranja, ali da traže pomoć od "države".

Pripadnici žandarmerije su napravili kordon prema Palati. S druge strane okupljeni skandiraju "lopovi", "hajde silo", "hoćete krenuti na gladan narod". Na platou su i frizeri koji su došli da podrže ugostitelje, koji su takođe nezadovoljni zatvaranjem, prenosi Srpskainfo.

Policija moli da se građani raziđu, te je počela da legitimiše prisutne. Organizatori priznaju da skup nije prijavljen, te da je u pitanju sponatno okupljanje.

Vladan Šurlan, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma "Horeka RS" poručio je da je na početku krize bilo 14.000 zaposlenih u ugostiteljstvu, a da je sad tek nešto više od 10.000.

"Neophodno je da što prije sjednemo sa predstavnicima resornih ministarstava i nađemo rješenje. Djeca zaposlenih u realnom sektoru isto vole čokoladu kao i djeca zaposlenih u javnom sektoru", istakao je Šurlan.

Naglasio je da zaposleni u javnoj službi plate dobijaju upravo iz realnog sektora, koji je sada na koljenima.

"Niko ovdje nije došao iz hira, ovi ljudi ne znaju šta će sutra biti da njihovim porodicama. Pozivamo predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović da nam pomogne i podsjećamo da se ona do sada uvijek odazivala na naše apele. Medicinare podsjećamo da smo im pomagali u najtežim situacijama. Nije korektno da prozivaju privrednu granu koja je na koljenima" poručio je Šurlan.