{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protesti u Sarajevu: Demonstranti na transparentu napisali "Svi za jednog, jedan za sve"

18.2.2014. u 12:05
18.2.2014. u 16:58
0
221
Protesti u Sarajevu: Demonstranti na transparentu napisali "Svi za jednog, jedan za sve"
0
I u utorak su u Sarajevu održani mirni protesti. Nezadovoljni građani su se 13. dan okupili ispred Predsjedništva BiH, a zatim blokirali saobraćajnicu kod Higijenskog zavoda. Prije 17 sati protest je okončan.
- Građani koji protestuju u Sarajevu polako se razilaze, a saobraćaj je ponovo u funkciji. Tako je završen još jedan dan demonstracija u ovom gradu.

- Na drugom transparentu napisano je "Sunce sija svi marš napolje!"

- Demonstranti u Sarajevu su donijeli transparent dug oko 30 metara na kojem piše "Svi za jednog, jedan za sve".

- Nešto više od stotinu demonstranata koji su još na raskrsnici ulica Alipašina i Maršala Tita donijeli su transparent dug oko trideset metara za koji još ne žele reći šta će napisati. Iako se u jednom momentu činilo da se demonstranti razilaze njihov broj se nije smanjio i oni su ostali okupljeni nedaleko od zgrade Predsjedništva BiH u centru Sarajeva, javila je Fena.

- Građani i dalje stoje na ulici. Razgovaraju međusobno, stvaraju buku pištaljama i ispisuju poruke na asfaltu.

- Tramvaj broj 6 normalno saobraća.

- Blokirana je raskrsnica kod Higijenskog zavoda.

- Demonstranti pjevaju "Bosnom behar probeharao" i uzviku: "Ostavke, ostavke!"

- Vučko koji je nekada bio simbol ZOI-ja danas je simbol nezadovoljstva građana. "Ja se samo pitam gdje je ta omladina od kojih je starija moja biro kartica", kazao je Vučko.

- Gotovo svaki dan na protestima je i majka dvoje djece. Ona i njen suprug nemaju posla. Kako je kazala, ponekad je doslovno primorana da iz kontejnera izvadi ostatke hrane.

"Suprug i ja cijepamo drva i čistimo tuđe stanove kako bismo preživjeli. Jedina primanja koja imamo su 40 KM invalidnine", istakla je.

- Saobraćaj ispred Predsjedništva BiH je blokiran.

- Jedan od demonstranata drži transparent na kojem piše: "Narod koji nema šta izgubiti je najopasniji narod"

- Na protestima su ponovo i radnici preduzeća ZOI'84.

- Na protestima je i Meduna Mehanić, majka troje djece i supruga preminulog borca Armije BiH. Tvrdi da ona i njena porodica nemaju novca ni za hljeb. Vlasti su im obećale obezbijediti krov nad glavom, ali sve je ostalo na obećanju.

- Više od 50-ak ljudi je ispred Predsjedništva BiH.

- Jedan penzioner koji dolazi gotovo svaki dan istakao je da dolazi kako bi podržao sugrađane koji imaju minimalne penzije: "Ja sam zadovoljan svijom penzijom. Imam 1600 KM, ali došao sam da podržim sugrađane koji imaju minimalne penzije. Treba smanjiti plate. Treba smanjiti i ove visoke penzije. Ja sam za to da se i meni smanji penzija kako bi se povećala ljudima koji imaju minimalnu i koji ne mogu preživjeti s tim iznosom."

- Građani se okupljaju ispred Predsjedništva BiH. Protest izražavaju transparentima i pištaljkama.

- Na sinoćnjem Plenumu građana postignut je dogovor i da sva maskirana lica automatski budu odstranjivana sa protesta. Naredna sjednica Plenuma građana najavljena je za petak, 21. februar, u 17:30 sati.

- Podsjetimo, predstavnici Plenuma građana i građanki Sarajeva predali su danas Zahtjeve građana i građanki Skupštini KS. Oni traže uspostavljanje ekspertske vlade, reviziju plata i beneficija nosioca javnih funkcija u KS i njihovo usklađivanje s trenutnom ekonomskom situacijom, reviziju privatizacije, te uspostavljanje nezavisne komisije za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara.

- Ispred Predsjedništva BiH je 30-ak građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: