{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protesti u Sarajevu: Demonstranti krenuli prema Domu mladih

17.2.2014. u 12:01
170
215
Protesti u Sarajevu: Demonstranti krenuli prema Domu mladih
170
Mirni protesti nezadovoljnih građana u Sarajevu se nastavljaju. Oko 12 sati počeli su se okupljati ispred Predsjedništva BiH.
- Plenum je zakazan za 17:30 sati.

- Saobraćaj u Sarajevu je normalizovan

- Demonstranti kreću prema Domu mladih.

- Na ulici je ostalo 50-ak ljudi.

- Među demonstrantima je i profesor Asim Mujkić koji je kazao da su zahtjevi građana donji prag dostojanstva. On je istakao da je jučerašnja izjava Štefana Fulea da je Evropa čula glas bh. građana "veoma ohrabrujuća, jer to znači da se ozbiljno u Evropi uzima glas ljudi iz BiH u razmatranje i bilo bi dobro da gospodin Fule iskoristi tu pozitivnu energiju kod građanstva kao vrstu pritiska na političke elite da ozbiljno prihvate svoj posao", javila je Anadolija.

- Demonstracije i obesrpavljeni narod danas je došao podržati i Džeko Hodžić.

"Smatrao sam da će ove demonstracije izroditi instituciju javnog mnjenja umjesto plenuma. Međutim, narod se već osipa, nema opozicije. Korektivi vlasti su nevladin sektor, narod, a prvenstveno birači, pa onda opozicija. Mi nemamo ni opoziciju, ni institucije javnog mnjenja, i to što se narod ovdje okuplja, svaka čast. Ali više šetača imate ispred BBI centra, nego ovdje", rekao je Hodžić za Anadoliju.

Od posjete Štefana Fulea Hodžić ne očekuje ništa, jer kako ističe, "Evropa, da je htjela da radi ovdje, mogla je."

- Demonstranti na asfaltu pišu svoje poruke vlastima.

- Na današnjem Plenumu će biti izneseni zaključci pet radnih grupa koji bi u konačnici trebali biti upućeni Skupštini KS putem pisma.

- Demonstrantima su se priključili radnici preduzeća ZOI'84 . Kako kažu, nisu primili osam plaća.

- Blokirana je saobraćajnica kod Higijenskog zavoda.

- Profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu dr. Zdravko Grebo pridružio se demonstrantima. On je za Klix.ba istakao da su protesti izraz socijalnog bunta. "Ovo je nepovratan proces. Nije tačno da ovo može biti iskorišteno za podgrijavanje međunacionalne mrženje. Ovo je bunt gladnih, bijednih, nezaposlenih i kontejnerskih penzionera", kazao je.

- Demonstranti pjevaju "Bosnom behar probeharao" i uzvikuju "Ostavke, ostavke!"

- Ulica ispred Predsjedništva BiH je blokirana.

- Ispred Predsjedništva BiH trenutno je blizu 100 građana.

- Jedan demonstrant je donio uže, svezao omču i okačio sebi oko vrata kako bi demonstrirao ono što je napisao na transparentu: "Pomozi nam Evropo, ubiše nas političari iz Federacije BiH i Republike Srpske."

- Saobraćaj se odvija normalno.

- Podsjetimo, danas u 17:30 sati zakazan je Plenum u Domu mladih u Sarajevu. Na jučerašnjem sastanku građani su formirali radne grupe. Radne grupe će raditi u prostorijama Doma mladih koje su im ustupljene do kraja ovog mjeseca na korištenje.

- Nekoliko desetaka građana nalazi se ispred Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: