{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protesti u Sarajevu su završeni

13.2.2014. u 12:08
317
653
Protesti u Sarajevu su završeni
317
Protesti u Sarajevu se i danas nastavljaju. Oko 12 sati ispred zgrade Predsjedništva BiH počeli su se okupljati građani. Pripadnici MUP-a KS upozorili su građane da ne smiju blokirati ulicu.
- Današnji protesti u Sarajevu su završeni. Građani su najavili novo okupljanje sutra u 12:00 sati.

- Većina građana u ovim trenucima se razišla.

- Saobraćaj je normaliziran. Manje grupe građana još uvijek stoje pored semafora sa obje strane ceste, javlja Fena.

- Nakon kraće rasprave, policija je uspjela uvjeriti demonstrante da se sklone s raskrsnice kako bi saobraćaj profunkcionisao. Automobili su krenuli, a policija trenutno legitimiše pojedine demonstrante.

- Policija je pustila saobraćaj iz pravca Titove ulice, no kod Higijenskog zavoda grupa od 50 demonstranata im nije dozvolila da prođu.

- Policija moli demonstrante da se sklone s ulice kako bi se normalizirao saobraćaj.

- Još stotinjak građana je ostalo na protestima.

- Na protestima je i desetak radnika GRAS-a. Kažu da su žedni i glavni, jer nisu dobili decembarsku platu.


- Građani su još uvijek na raskrsnici.

- Predstavnica Sindikata trgovine BiH Mersiha Bećirević podijelila je oko 300 kroasana demonstrantima ispred zgrade Predsjedništva BiH.

"Već sedam dana dijelim hranu demonstrantima jer vidim da ovdje ima gladnih ljudi. Ovo je čisto ljudski čin", kazala je za agenciju Fena.

- Situacija na raskrsnici kod Alipašine džamije je potpuno mirna. Dio građana sjedio, dio stoji.


- Građani su blokirali raskrsnicu kod Higijenskog zavoda.

- Na protestima je otac sa sinom. On kaže da se građani bave uzrocima, a političari posljedicama.

"Došao sam da se borim za budućnost svog djeteta koje je staro 21 mjesec. Vidim njegovu budućnost u ovoj zrmlji kad smijenimo ove političare", rekao je naš sagovornik.

- Građani uzvikuju "lopovi, bando", "nismo mi ratovali da bi pare krali". Neki od njih drže transparent "političari, mi smo gladni, a vi?".


- Jedan od demonstranata je nasrnuo na kamermana TV Alfe.

- Iz Srebrenika su stigli predstavnici neformalne grupe građana "Srebrenik je naš". Kažu da su došli da daju podršku građanima Sarajeva i FBiH u rušenju vlasti.

"Nismo došli da rušimo i palimo. Došli smo da promijenimo ustroj države i ukinemo kantone", rekli su građani iz Srebrenika, koji su pozvali Nermina Nikšića da se povuče s pozicije.- Građani su ipak blokirali saobraćaj u Titovoj ulici.

- Grupa od 20-ak građana iz Srebrenika stiglo je na proteste pred zgradu Predsjedništva BiH.

"Bolje hrabro ustuknuti nego kukavičku pobijediti", "Nikšiću, doš'o bolji, kupi prnje", "Mi na ivici života, vama bitna svota. Poznajem taj osjećaj zove sramota", samo su neki od transparenata koje su ispisali građani Srebrenika.

- Alija Mehmedović za Klix.ba kaže da je s građanima od prvog dana protesta

"Nisam rušio ni palio, mirno protestujem. Danima sam išao kod pomoćnika ministra za boračka pitanja da molim da mi pomogne. Nije me primio. Sad hoće vodu da mi isključe, jer nemam čime platiti. Za Bakira i njih sam huligan. Ja, koji sam pola svoje porodice izgubio u ratu", rekao je Memedović za naš portal.


- Demonstranti sada između sebe skupljaju realne zahtjeve koje će predati osobi s kojom budu pričali. Odabrali su četiri predstavnika. Još ne znaju s kim će razgovarati.

- Građani su rekli da neće blokirati ulicu, ali traže da razgovaraju s nekim iz MUP-a KS.

- Među građanima je i Šefika Avdić koja tvrdi da živi od 230 KM invalidnine. Ona kaže da ima rak i da od ponedjeljka ide na kemoterapije. Avdić kaže da je gladna i da joj dobri ljudi pomažu da preživi. Smatra da se ovo trebalo i ranije desiti i pozvala je sve da dođu i da se bore.

- Policajci stoje između Titove ulice i demonstranata, ali ih nema mnogo. Građani stalno pristižu i sada ih se prekoputa zgrade Predsjedništva BiH nalazi blizu 200.


- Jedan od građana je napisao "Mi borci hoćemo: Jedinstven, pošten, istinit, realan i provodljiv zakon boračke populacije i jedno udruženje kao što je bilo u bivšoj Jugoslaviji, ali provesti poštenu reforumu, sa Zukanom Helezom ministrom za boračka pitanja u FederacijI".

- Pripadnici MUP-a KS u razgovoru sa demonstrantima su istakli da neće upotrebljavati fizičku silu. Demonstranti, pak, pozivaju policajce da stanu uz njih. Jedan od demonstranata je rekao: "Ostavio sam dvoje djece kući i spreman sam ovdje poginuti."

- Pripadnici MUP-a KS prilaze demonstrantima i građanima saopćavaju da ne smiju blokirati ulicu te da ako to učine svi će biti evidentirani.

- Blizu 50-ak građana okupilo se ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: