Na Skenderiji
46

Protesti u Sarajevu zbog spora dvije kompanije i onemogućavanja 80 radnika da dođu na posao

R. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Radnicima kompanije Agencija Poslovnost Sarajevo, njih 80, danima je onemogućen pristup radnom mjestu zbog čega su održani protesti.

Na Skenderiji, u ulici Kotromanića, betonskim barikadama onemogućen je pristup radnom mjestu uposlenicima Agencije poslovnost. Oni su, zajedno sa ostalim zaposlenicima drugih firmi koji se nalaze u zgradi, proteklih dvadesetak dana bili primorani da preskaču fizičke barijere kako bi se odazvali svojim radnim obavezama.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Iz Agencije poslovnost kazali su kako je zbog postojanja imovinsko-pravnog spora između firmi Agencija poslovnost i Brend d.o.o., kompanija Brend d.o.o. nezakonito zagradila prilaz zgradi u kojoj je smještena firma Agencija poslovnost, postavljenjem betonski blokovima težine nekoliko tona. U toj zgradi smješteno je još desetak firmi.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Pravna bitka ove dvije firme traje nekoliko godina, a situacija je kulminirala posljednjih dvadesetak dana, tačnije od 11. augusta, kada je firma Brend d.o.o zagradila pristup zgradi betonskim blokovima koji su postavljeni bez građevinske, uporabne ili neke druge dozvole.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

"S obzirom na to da se radi o onemogućavanju pristupa privatnoj imovini, pristupa radnom mjestu i zagrađivanju požarnog puta, obaviještene su nadležne institucije, MUP KS i Građevinska inspekcija Opštine Centar, kako bi se naredilo uklanjanje nezakonito postavljenih blokova. Međutim, izuzev uzimanja službenih zabilješki nije učinjeno ništa, osim što su se obje institucije proglasile nenadležne, što u ovom slučaju nije tačno", poručuju radnici ove firme.