Reci "NE"
10

Protesti u Banjoj Luci zbog najave kriminalizacije klevete: Hoće li vlast zabraniti okupljanje?

D. Be.
Povodom najava da će vlasti u RS-u uvesti klevetu i uvredu u Krivični zakon tog entiteta, za utorak 14. marta zakazani su protesti nezadovoljnih građana i medijskih radnika.

"Pozivamo ovim putem sve radnike, medije, borce za ljudska prava i ostale da se odazovu protestu kako bi zaštitili našu budućnost i budućnost naše djece. Trebamo iskazati svoje nezadovoljstvo o prijedlogu zakona o kleveti", poruka je organizatora.

Protesti bi trebali biti održani na Trgu Krajine s početkom u 12 sati.

"Izglasavanje izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske u ovoj formi, značilo bi stavljanje lanaca na noge i ljepila na usta, jer nećemo moći ni na jedan način da iskažemo svoje nezadovoljstvo. Ćutimo kada nam kradu narađene sate, ćutimo kada nam kradu godišnje odmore, ćutimo kada nam kradu doprinose, ćutimo na inflaciju, ćutimo na poskupljenja. Sada ja vas pitam, da li ćemo da ćutimo sada kada hoće da nam uzmu pravo na slobodu govora?", pitaju organizatori.

Na kraju su istakli da su protesti najavljeni u skladu sa zakonom i da se nadaju da MUP RS-a neće zabraniti okupljanje u centru Banje Luke.