BiH
41

Protesti u Banjoj Luci: Demobilizirani boraci ponovo zadaju glavobolje Vladi RS-a

FENA
Sa prošlih protesta boraca u Banjoj Luci (Foto: Klix.ba)
Sa prošlih protesta boraca u Banjoj Luci (Foto: Klix.ba)
Demobilizirani borci okupljeni oko Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca ponovo su počeli proteste u banjalučkom parku "Mladen Stojanović", tražeći od Vlade RS-a rješavanje problema boračke populacije.

Oni su u parku razapeli šator, a premijerki RS-a Željki Cvijanović uputili pet zahtjeva, podsjećajući da nije riješen nijedan od zahtjeva, koji su Vladi RS-a uputili na protestima prije pola godine.

“Na prošlim protestima smo dokazali nepravilnosti koje se dešavaju u radu Boračke organizacije Republike Srpske, da je predsjednik te organizacije korumpiran, ali sada je vrijeme da borci okupljeni oko Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca postave svoje zahtjeve”, rekao je jedan od organizatora protesta Aco Prelić.

Prema njegovim riječima, oni traže da borački dodatak bude u visini od 20 posto od prosječne plaće u privredi, aktivno učešće relevantnih organa Republike Srpske u odbrani ratnih optuženika u Hagu, te besplatno liječenje za sve građane registrovane na teritoriji Republike Srpske, bez obaveze da imaju ovjerene zdravstvene knjižice.

Oni su najavili da će proteste ponoviti ako u narednih sedam dana ako ne dobiju odgovor od premijerke, sa konkretnom ponudom za rješavanje pomenutih zahtjeva.