|

Protesti rudara danas ispred sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu

Protesti rudara danas ispred sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu
321
A. P.
10.9.2019. u 07:28
21
komentara
321

dijeljenja
Protesti rudara danas ispred sjedišta Vlade FBiH u Sarajevu Foto: Arhiv/Klix.ba
Nezadovoljni rudari okupit će se danas u 10 sati pred sjedištem Vlade FBiH u znak protesta protiv zaključaka donesenih na sastanku s predstavnicima ove institucije. Kažu da sastanak sa čelnicima Elektroprivrede i resornog ministarstva nije donio nikakva rješenja.
Kako je najavljeno iz Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, rudari se spremaju za generalni štrajk koji su najavili za petak, 13. septembar, a očekuju da će rudari u Brezi i Zenici imati podršku i drugih rudnika u koncernu Elektroprivrede.

Proizvodnja u rudniku Zenica stoji već peti dan jer rudari zbog neisplaćenog toplog obroka odbijaju sići u jamu. Zbog neizmirenih poreza i doprinosa račun preduzeća je blokiran, kao i račun rudnika Breza.

Rudari zahtijevaju razgovor socijalnih partnera, a ako ga ne bude, kreću u generalni štrajk u svim rudnicima u FBiH. Dotad očekuju jasan stav o novom kolektivnom ugovoru i budućnosti rudnika, jer deset godina nije bilo povećanja cijena uglja i rudnici ne mogu pratiti pomake u isplati zaostatka u dugovanjima za poreze i doprinose. Uz sve to, zbog odluke Porezne uprave FBiH o blokadi računa nije im isplaćena naknada za topli obrok.

Na današnjim protestima u Sarajevu očekuje se 500 rudara.
Prijavi grešku


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...