BiH
0

Protesti pred zgradom Vlade KS: Auti se utrkuju svaki dan, a MUP ne radi ništa

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo okupila se grupa građana, a povodom sinoćnje saobraćajne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe.

Desetak građana okupilo se ispred zgrade Vlade KS tražeći ostavku ministra unutrašnjih poslova Vedrana Mulabdića i smjene u policiji jer, kako kažu, svaki dan svjedoče ilegalnim automobilskim trkama na ulicama grada, a MUP ne čini ništa.

"Zna se ko je odgovoran za saobraćaj, zašto nisu na ulici? Okupili smo se da podsjetimo Vladu šta joj je posao. Želimo njihovu ostavku jer je ovo grad koji ima 2.000 policajaca koji se ne raspoređuju. Ovdje će doći ljudi koji se srame jer djeca koja su došla da studiraju ginu po ulicama", rekla je građanka Svjetlana Nedimović.

Podsjećamo, u silovitom udaru Volkswagen Golfa ispred Zemaljskog muzeja BiH jedna djevojka je poginula na mjestu nesreće, dok je njena prijateljica podlegla povredama u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo. Obje djevojke su bile studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"One su bile uzorne studentice i nemam riječi za ovo što se dešava. Stanje saobraćaja se mora smiriti jer su nesreće grozne. Djevojka u najboljim godinama, trebala je uskoro završiti fakultet...", rekao je Ferid Hadžić, poznanik jedne od poginulih.

Vozač koji je identifikovan kao Sanjin Sefić i koji je najvjerovatnije prošao kroz crveno svjetlo velikom brzinom, pobjegao je sa mjesta događaja. Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo pronašli su automobil koji je učestvovao u tragediji, dok se za vozačem još uvijek traga.

Nekoliko neformalnih grupa građana najavilo je novo veliko protestno okupljanje ispred Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, koje je zakazano za 20:00 sati.