BiH
22

Protesti obespravljenih radnika u Tuzli: Ditu ćemo braniti svojim tijelima

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prvi dan oktobra u Tuzli protiče u znaku radničkih protesta. Nova srijeda, novo okupljanje, zahtjevi stari, a odgovori isti.

Najprije su se obespravljeni radnici uništenih preduzeća sa područja TK, prije svih Fabrike deterdženata Dita, okupili ispred Kantonalnog suda u Tuzli. Tražili su da se ne otvara stečajni postupak u tom preduzeću. Radnicima je rečeno kako će se ponovo prolongirati ročište o otvaranju stečajnoj postupka, nakon čega su oni otišli do Skupštine TK.

"Jasno je da su nas ponovo doveli do izbora i tehničkog mandata Vlade TK. Zbog toga tražimo da se organizuje vanredna Skupština TK kako bi nam rekli ko je 'stariji' – Skupština ili Vlada TK. Također, jasno nam je kako je pitanje Dite ustvari političko pitanje i da neće biti vrlo brzo rješeno. Naše strpljenje je pri kraju, a svima onima koji odlučuju o našoj sudbini poručujemo kako ćemo Ditu braniti svojim tijelima", kaže Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata.

Nakon mirnog okupljanja ispred Kantonalnog suda, obespravljeni radnici su prošetali do Skupštine TK gdje su od predsjedavajućeg Slađana Ilića tražili zakazivanje vanredne sjednice.

U isto vrijeme ispred Općine Tuzla ukupilo se nekoliko obespravljenih radnica Direkcije za obnovu i izgradnju Tuzla, koje su podsjetile javnost na svoj egzistencijalni položaj i činjenicu da im nije isplaćeno više od 30 plata. Delegacija radnica sastala se i sa načelnikom Jasminom Imamovićem, jer je većinski vlasnik njihovog preduzeća Općina Tuzla.