Nekoliko stotina učesnika
31

Protesti mladih u Sarajevu nezadovoljnih subvencijama za stanove: Prozivali Uka, traže više novca

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
U Sarajevu je danas održana protestna šetnja mladih koji su nezadovoljni iznosom subvencije za rješavanje stambenog pitanja. Šetnja pod nazivom "Budite i vi dio hiperprivilegovane kaste" počela je u 12 sati kod Sebilja, a završila ispred Aria tržnog centra.

U protestnoj šetnji koja je krenula sa Baščaršije učestvovalo je nekoliko stotina građana.

Iako su uoči protesta mladi naglasili da njihova borba za istinu i dostojanstvo u ovoj državi nije obojena ničijom stranačkom zastavom, određeni opozicioni političari ipak su mogli biti primjećeni na ovom skupu.

Mladi su nosili brojne transparente s natpisima na kojima se moglo čitati: "premijeru obmanuli ste nas", "ministar i Uk daju samo šuk", "pojeo (V)Uk magarca" i brojni drugi.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o linearnoj raspodjeli sredstava od 5,5 miliona KM namijenjenih subvencijama za kupovinu stanova među 1.142 aplikanta koji su uspješno prošli konkursnu proceduru. Iako je prvobitno planirano da svaki od odabranih kandidata dobije 12.000 KM, prema novoj raspodjeli, mladima će biti dodijeljeno 4.800 KM po osobi.

Ova odluka naišla je na negodovanje među mladima koji su se obratili javnosti tražeći promjenu odluke kako bi im se isplatila predviđena suma od 12.000 KM, kako je navedeno u konkursu.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk u svojim izjavama stao je iza odluke Vlade, naglašavajući da trenutno nema dovoljno sredstava za isplatu prvobitno planiranih 12.000 KM po kandidatu. Uk je istakao da je donesena odluka konačna te da se neće mijenjati, te da Vlada čini sve što je u njenoj moći s obzirom na trenutno finansijsko stanje.

Podsjetimo, do upotrebe termina "hiperprivilegovana kasta" je došlo nakon što je državna parlamentarka Mia Karamehić Abazović kazala su mladi koji protestuju zbog iznosa subvencije "hiperprivilegovana kasta" kazavši "da im nije trebalo dati ništa".