Niska otkupna cijena
12

Protesti malinara u Bratuncu: Neizvjesna budućnost malinarstva u Podrinju

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Proizvođači malina iz Bratunca, Srebrenice i Milića danas s održanog protesta u Bratuncu izrazili nezadovoljstvo ponuđenim cijenama otkupa maline te poručili da cijena ne smije biti niža od 2,50 KM.

"Otkupna cijena maline od 1,90 KM neprihvatljiva je za sve proizvođače. Ovo je miran protest kojim izražavamo svoje nezadovoljstvo. Imali smo sastanak s predstavnicima općina, kao i s predstavnicima hladnjača kojima smo iznijeli svoje probleme i uslove. Imamo najave da bi cijena mogla biti veća, ali ništa konkretno", kaže predsjednik Udruženja proizvođača malina Vilamet Ljubiša Alempić.

Proizvođači upozoravaju da je budućnost malinarstva, koje je trenutno u ekspanziji u srednjem Podrinju i strateška razvojna grana općina ove regije, potpuno neizvjesna.

Proizvođači maline su stava da će radije uništiti malinjake, nego dozvoliti da ih neko svake godine, kako kaže, ucjenjuje i bogati se na njihovom radu.

"Ako ne bude ova cijena od 2,50 KM mislim da ću odustati od proizvodnje u narednoj godini. Da smo znali za ovu cijenu mnogi ne bi ni radili. Cijena od 2,50 KM je ipak realna cijena po kojoj bi malinari mogli da opstanu i unaprijede svoju proizvodnju. Ovo ne smije ovako da bude, ovo je ponižavanje", poručio je Milorad Stanojević iz mjesta Ratkovići.