Korjenite promijene
93

Protesti kod Zavoda Pazarić: Građani traže ostavku rukovodstva i zaštitu osobe koja je snimila nasilje

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH organizovala je danas protestno okupljanje ispred zavoda Pazarić. Pridružili su im se i roditelji štićenika koji su hospitalizirani u zavodu.

Kako su ranije naveli iz Unije, svojim prisustvom žele iskazati podršku svim osobama koje borave u zavodu, njihovim porodicama, kao i svim časnim i požrtvovanim uposlenicima koji svoj posao rade profesionalno i s puno empatije.

S obzirom na to da se fokus na rad zavoda vratio ponovo prije nekoliko dana kada je u javnost dospio videosnimak na kojem jedna uposlenica zlostavlja štićenika. Ta uposlenica je otpuštena nakon što je slučaj dospio u javnost, no resorni ministar je pozvao i na kažnjavanje osobe koja je snimala nasilje.

Iz Unije kažu da otkaz jednog uposlenika ne može u korijenu promijeniti rad zavoda, već, kako su to i ranije govorili, neophodna je smjena direktora zavoda Samira Suljagića.

"Otkaz jednoj uposlenici nije rješenje problema. Mjesecima tražimo smjenu direktora Zavoda, kojeg smatramo odgovornim za dešavanja u koja je javnost imala uvid. Reakcija nadležnih je izostala", dodali su ranije.

Adnan Dervišević ispred Unije osoba i organizacije osoba s invaliditetom FBiH danas je kazao da do kraja naredne sedmice očekuje da rukovodstvo zavoda podnese ostavku.

"Glavni naš zahtjev je smjena direktora, zahtjev Vladi FBiH da smjeni trenutno rukovodstvo i da poduzmu kratkoročne mjere, tražit ćemo tematsku sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će tema biti problemi osoba s invaliditetom. Tražit ćemo zaštitu novinara i uposlenika koji je snimio videosnimak, čvrsto stojimo da ove osobe zviždači ne smiju biti kažnjeni iako FBiH nema zakon o zaštiti zviždača, a ministar Delić je govorio o tome kako i njih treba procesuirati", kazao je Vahidin Nurkić.,

Adnan Dervišević ispred Unije osoba i organizacije osoba s invaliditetom FBiH danas je kazao da do kraja naredne sedmice očekuje da rukovodstvo zavoda podnese ostavku. Također, istaknuo je da je neophodno riješiti probleme koji se iz godine u godine nagomilavaju, a koji se tiču osoba s invaliditetom i njihovog položaja.