Sarajevo
107

Protesti ispred OHR-a: Pored uzvika "izdaja" zatražena ostavka Christiana Schmidta

S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Ispred sjedišta OHR-a u Sarajevu održavaju se protesti građani ponukani sve izvjesnijim novim nametanjima odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta koje znače nove izmjene izbornog zakona i Ustava FBiH.

Kao organizator protesta su najavljeni Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" te neformalna grupa građana "Restart". U najavi protesta organizatori su naveli da žele spriječiti političko nasilje.

Hronološki pregled dešavanja na protestima možete pročitati ispod:

15:20 - Protesti su završili. Incidenata nije bilo.

15:12 - Zagrebačka ulica je još uvijek blokirana.

15:10 - Okupljeni građani su se polako počeli razilaziti, ali su poslali poruke da traže ostavke Schmidta. Poručili su da odluke o BiH više neće donositi Begorad i Zagreb

"Okupili smo se da izrazimo nezadovoljstvo protiv šmitizacije BiH. Pokazao se nedostojan funkcije koju obnaša", poručeno je.

15:03 - Prisutnima se obraća Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99.

Na protestima je zatražena ostavka visokog predstavnika Christiana Schmidta

14:47 - Uslijedilo je više obraćanja sa manje-više sličnim porukama i povicima "Bosna, Bosna". Svi su saglasni da je ovaj skup upozorenje i da nije isključen ni veći skup.

14:30 - Na protestima je pročitana poruka pisca Gradimira Gojera. Gojer je u pismu napisao, a predstavnici na protestima pročitali da je Schmidt neprijatelj Bosne.

"Izjave koje se planiraju nametnuti sakraliziraju poziciju HDZ-a", kaže Gojer.

14:29 - "Ako ovo prođe, što je ideja da Schmidt nametne, onda će građanske stranke morati da se opredijele smao jednoj etničkoj grupi, kaže Đozić.

14:26 - Građanima se obraća Suad Đozić iz organizacije "Restart". On je istakao da ukoliko ej potrebnomijenjati ustavm to mora biti na drugačiji način. Smatra da je uzro što u ovoj državi nije prisutan princip "jedan čovjek, jedan glas".

14:20 - Proteste obezbjeđuje veliki broj policajaca. Građani uzvikuju "lopovi, lopovi", a Azra Zornić je u svom obraćanju pozvala da međunarodna zajednica povuče Schmidta i da pošalje novog visokog predstavnika. Zaključila je riječima: Ne damo suverenitet i teritorijalni integritet BiH".

14:15 - Okupljenim građanima se prva obratila Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava. U svom govoru je iznijela veliki broj kritika na račun rada visokog predstavnika.

"Neki političari koji su dobili glasove građana su izdali povjerenje gtrađana i dali podršku visokom predstavniku da na retrogradni način samovoljno mijenja naš ustav, i to samo jednog entiteta", istakla je Zornić.

Azra Zornić se obraća okupljenim građanima (Foto: T. S./Klix.ba)
Azra Zornić se obraća okupljenim građanima (Foto: T. S./Klix.ba)

14:12 - Mirne demonstracije su zvanično počele puštanjem državne himne, a nakon što je završena prisutni su počeli uzvikivati "Bosna, Bosna".

14:08 - U pozadini se čuje muzika, a građani traže da visoki predstavnik svojim odlukama ne degradira državu. Ipsred sjedišta OHR-a je okupljeno skoro 2.000 ljudi.

13:55 - Reporteri Klix.ba javljaju da je blokiran saobraćaj ispred OHR-a, tako da se onima koji namjeravaju vozilima prolaziti u pravcu Grbavice ili Skenderije imaju na umu da je cesta blokirana.

13:29 - Kako javljaju reporteri portala Klix.ba građani se već okupljaju u parku prekoputa zgrade OHR-a. Nezvanično u Sarajevo pristiže više autobusa iz drugih gradova u BiH.

13:27 - Okupljeni građani drže transparent "Schmidt go away, OHR stay". Nedaleko od mjesta okupljanja parkiran je i veliki broj autobusa kojima su građani stigli. Pred OHR-om se već nalazi više stotina građana.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Rok za formiranje Vlade FBiH ističe 6. aprila. I uprkos tome što je predsjednica FBiH Lidija Bradara potpisala odluku o imenovanju vlade, da bi se to dogodilo saglasnost moraju dati i oba potpredsjednika FBiH, dakle i Igor Stojanović i Refik Lendo.

Od ranije je poznato da Lendo ne želi dati potpis za vladu u kojoj nema SDA, od danas je potvrđeno ni da Stojanović, barem za sada neće dati saglasnost zbog neslaganja sa pojedinim prijedlozima za ministre.

Poruke organizaora protesta:

  • Ne damo suverenitet Bosne i Hercegovine

  • Ne damo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

  • Ne prihvatamo i ne dozvoljavamo da OHR prenosi suverenitet Bosne i Hercegovine na susjedne zemlje

  • Ne dozvoljavamo suspenziju demokratije u Bosni i Hercegovini

  • Ne dozvoljavamo suspenziju i negiranje ljudskih prava koje vrši OHR i pojedine strane ambasade

  • Odbijamo bilo kakav vid diskriminacije bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine po bilo kojem osnovu

  • Ne dozvoljavamo propagiranje, zaštitu i ugrađivanje pobornika udruženih zločinačkih poduhvata u politički sistem države

  • Ne dozvoljavamo stvaranje aparthejda u Bosni i Hercegovini

  • Zahtijevamo implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava

  • Zahtijevamo da OHR prestane kočiti procese EU integracija svojim nedemokratskim odlukama

  • Tražimo ostavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije Visokog predstavnika

  • Tražimo punu demokratiju, potpunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, makar to značilo kompletnu promjenu Dejtonskog sporazuma