Protiv nametanja
61

Završeni protesti ispred OHR-a: Dervo Sejdić pozvao građane da donesu hranu i vodu za one koji ostaju

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu danas se, kako je ranije najavljeno, održavaju protesti građana zbog mogućnosti nametanja izmjena u Izbornom zakonu BiH. Proteste možete pratiti uživo na našem portalu.

21:46 - Predstavnik Roma Dervo Sejdić zamolio je građane Sarajeva da donesu nešto hrane za one koji planiraju čitavu noć ostati ispred OHR-a.

21:34 - MUP KS je pozvao građane da se mirno i dostojanstveno raziđu, kako bi se stekli uslovi za normalizaciju saobraćaja na ovom području.

21:24 - Ispred OHR-a ostalo je još tridesetak građana, javlja reporter portala Klix.ba. Oni su poručili da ostaju ovdje čitavu noć. Saobraćajnica u Zagrebačkoj ulici je još uvijek blokirana.

21:00 - Iako je najavljeni termin za završetak protesta završio u 21 sat veliki broj građana je i dalje prisutan ispred zgrade OHR-a. Oni su poručili da će ostati tu čitavu noć. Kako kažu isporučili su zahtjev za produžen boravak.

20:40 - Prema ranijoj najavi protesti će trajati do 21 sat. Ispred OHR-a je još oko 500 građana. Oni su najavili da će i sutra biti ispred OHR-a.

20:23 - Građani sada traže da se o mogućnosti nametanja izbornog zakona zvanično oglase ambasade SAD-a i Velike Britanije.

20:05 - Građani su poručili Schmidtu da ovakav zakon implementira u Njemačkoj, a tražili su i da podnese ostavku. Poručili su da će proteste nastviti i sutra, ali bez političara.

19:45 - Građani poručuju da neće otići prije nego što im se obrati visoki predstavnik Christian Schmidt. Na protestima je trenutno više hiljada građana.

19:37 - Većina političara napustila je proteste, građani su i dalje ispred zgrade OHR-a i zahtijevaju da visoki predstavnik izađe napolje, što on još uvijek nije učinio.

19:23 - Građani pozivaju visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da im se obrati.

19:08 - Obratio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Kazao je da je ovdje da iskaže svoj stav.

"Neka se čuje glas Bosne i Hercegovine. Pozivam visokog predstavnika da ne mjenja u ovom trenutku Ustav i Izborni zakon", poručio je Džaferović.

19:00 - Protesti su i zvanično počeli, građani poručili: ne nametanju Izbornog zakona.

18:56 - Građanima se pridružžila i delegacija Naroda i pravde koju predvode Elmedin Konaković, Denis Zvizdić i Aljoša Čampara.

18:52 - Prema riječima direktora Udruženja Sarajevo taxi Envera Suljagića, Sarajevo taxi do 20 h radi u 30 % kapaciteta jer su se i oni pridružili protestima.

18:45 - Ispred zgrade OHR-a upravo su stigli i politički dužnosnici u našoj zemlji kako bi se pridružili građanima. Tu su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, SBB-a Fahrudin Radončić i drugi.

18:38 - Građani u velikom broju pristižu ispred zgrade OHR-a. Nose zastave BiH i RBiH.

18:34 - Policija je u potpunosti za saobraćaj zatvorila Zagrebačku ulicu.

18:24 - Užurbano traju pripreme za današnje proteste ispred OHR-a u Sarajevu zbog mogućnosti da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne izmjene u Izbornom zakonu BiH i Ustavu Federacije BiH. Na terenu je prisutan veliki broj policajaca koji žičanim ogradama osiguravaju prilaz zgradi OHR-a.

Iako je ranije danas predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio da mu je u telefonskom razgovoru sa Christianom Schmidtom nagovješteno da neće biti nametanja izmjena Izbornog zakona, a isti dojam stekao je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, također nakon razgovora sa visokim predstavnikom, očekuje se da će se građani ipak okupiti u velikom broju.

Podsjećamo, već danima se špekuliše da je visoki predstavnik Christian Schmidt, sa pravnicima OHR-a, pripremio izmjene Izbornog zakona BiH, a sve prema smjernicama Vlade Republike Hrvatske.

Prema nacrtu, izmjene se odnose na uvođenje cenzusa od 3 posto, izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, definiciju opcije vitalnih nacionalnih interesa.