BiH
0

Protesti ispred direkcije RMU "Zenica"

FENA
Ispred zgrade direkcije Rudnika mrkog uglja "Zenica" sutra bit će održan protestni skup članova Organizacije porodica šehida i poginulih boraca "Zlatni ljiljan".

Odluku o skupu Upravni odbor Organizacije donio je zbog, kako se u saopćenju kaže, "stambene problematike".

"I pored naših stalnih nastojanja i obraćanja nadležnim organima i institucijama da se uključe i pomognu u rješavanju aktuelne stambene problematike u preduzeću Rudniku Zenica, te zaštite našeg članstva u smislu utvrđivanja prava na stan koje im je zagarantirano Zakonom o povratu, dodjeli i prodaji stana, naišli smo na oglušavanje, što je izazvalo nezadovoljstvo članstva.

S obzirom na to da pregovori s nadležnim organima i institucijama nisu dali željene rezultate, Upravni odbor Organizacije donio je odluku o organizaciji protestnog okupljanja", stoji u saopćenju koji su članovi Organizacije uputili na adrese nadležnog kantonalnog i federalnog ministarstva, načelniku Općine Zenica i upravu Rudnika mrkog uglja "Zenica".

Porodice šehida i poginulih boraca, nekadašnjih radnika RMU "Zenica" iz istog razloga u više su navrata protestirale ispred zgrade direkcije preduzeća, tražeći učešće u podjeli stotinjak stanova koji su vlasništvo RMU "Zenica".