Nezadovoljstvo ruskom politikom
4

Protesti ispred Ambasade Rusije u BiH: Zaustavite ubijanje Sirijaca

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Članovi Udruženja Društveni kongres Sirijaca u BiH održali su danas mirne proteste u Sarajevu ispred Ambasade Rusije u BiH, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo politikom koju Rusija vodi prema njihovoj domovini.

Kako je za Klix.ba kazao Mustafa Bakou, zamjenik predsjednika Udruženja, cilj današnjeg mirnog okupljanja bio je da iskažu svoje nezadovoljstvo zbog načina na koji se Rusija odnosi prema Siriji, te pošalju poruku da se zaustave teror i ubijanje njihovog naroda.

"Rusija je do sada tri puta stavljala veto na rezolucije koje je UN donosio vezano za Siriju. Njima Al-Asadov režim odgovara za neke njihove interese, oni ne mare za nevini narod. Inače, stanje u toj zemlji je katastrofalno. Djeca, žene, stari i mladi ubijani su bez ikakvih razloga. Do sada je ubijeno hiljade žena i djece, a Rusija svojom politikom to ne želi zaustaviti", istakao je Bakou.

Predstavnici Udruženja željeli su danas predati pismenu molbu ruskom ambasadoru da nešto poduzme i spriječi ubijanje sirijskig naroda, ali kako navode, u Ambasadi to nisu željeli primiti. Ipak, članice Udruženja pismo su ostavile u poštanskom sandučetu, a mirni protesti trajali su sat vremena.