Zovu Bidena u posjetu
844

Protesti građana kod Ambasade SAD-a: Palmer pravi još jedan entitet u FBiH

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Građani su se jutros okupili prekoputa Ambasade Sjedinjenih Američkih Država kako bi protestovali zbog situacije u državi koja ugrožava građane i njihova prava.

Okupljeni sa sobom nose transparente koji uglavnom kritikuju američkog izaslanika za procese izbornih reformi u BiH Matthewa Palmera.

Natpisi koje su odštampali na velikim formatima su "Dok se u jednom entitetu ruši ustavni poredak, Palmer pravi još jedan entitet u FBiH" i "Palmeru, hvala što nas predaješ Rusima".

Ono što okupljeni ističu u svojoj borbi su jednaka prava svih građana, a nadaju se da će im američki predsjednik Joe Biden pomoći u tome. Na nekoliko transparenata je napisano na engleskom "Bidene, posjeti Sarajevo, samo tako je moguća promjena".

Zahtjevi koje su ranije istaknuli, a danas ih ponovili, su:

  • Mi, građani Bosne i Hercegovine, vjerujemo u prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama i očekujemo pomoć predsjednika Bidena u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, na koje se ovih dana vrši otvoreni institucionalni atak, uključujući i prijetnju silom

  • Tražimo da pošaljete stručne ljude koji će od institucija tražiti da se zaštite ljudska i svaka druga prava građana, a ne da trguju s političkim liderima koji ne priznaju presude međunarodnih sudova (Međunarodni sud pravde, Evropski sud za ljudska prava, Međunarodni krivični sud za bivšu SFRJ...)

  • Zahtijevamo da međunarodni Okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini ne mijenjamo parcijalno, već suštinski na bazi jasnih principa koji će uključivati vrijednosti koje stoljećima imamo kao multikulturalno društvo.

  • Pozdravljamo Principe za izmjenu Ustava BiH koje su izradile nevladine organizacije VKBI, HNV, SGV i Forum parlamentaraca BiH. Tražimo ista prava i istu odgovornost za svakog građanina BiH

  • Građani Bosne i Hercegovine neće dozvoliti mijenjanje ustavnog poretka silom.