BiH
0

Protesti budžetskih korisnika u Tuzli

FENA
Neposredno pred početak skupštinske sjednice, pred zgradom u kojoj zasjeda Skupština Tuzlanskog kantona, okupili su se predstavnici sindikata policije, obrazovanja, pravosuđa i kantonalnih organa uprave.

Učinjeno je to u znak protesta na najavu donošenja Zakona o uštedama i smanjenja plaća za oko deset hiljada budžetskih korisnika. Pridružili su im se i predstavnici sindikata koji primaju plaće iz budžeta Federacije BiH.

Dvosatni pregovori Kolegija Skupštine, Vlade TK-a i Sindikalne asocijacije ''Dostojanstvo i pravda'' rezultirali su zaključcima čiji je siže - nastavak pregovora.

Dvosatni razgovori skupštinskog kolegija, Vlade i sindikalnih predstavnika okončani su dogovorom da Vlada odgodi skupštinsku proceduru Zakona o uštedama u Tuzlanskom kantonu. U međuvremenu će Vlada još jednom provjeriti kako su obaveze o uštedama, a što je obaveza prema MMF-u iz stand-by aranžmana, riješene u drugim kantonima i na nivou Federacije BiH.

To podrazumijeva zajedničko dogovaranje o isplatama plaća Vlade i sindikata do kraja godine, ali i aneksa kolektivnih ugovora, napominje predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona. Sindikalni predstavnici upozoravaju na debalans u plaćama unutar Federacije BiH. Odstupanja su i do 70 posto.

Primjera radi, policajac u našem kantonu mjesečno primi 600, a u federalnom MUP-u 1.000 KM. Plaće treba ujednačiti, ali i uspostaviti isti sistem štednje na cijelom prostoru Federacije BiH, mišljenja su u Sindikatu državnih službenika i namještenika.

Za Sindikalnu asocijaciju ''Dostojanstvo i pravda'' nastavak pregovora nije rješenje sve dok se im se plaće ne vrate na nivo iz juna.

Sindikalni predstavnici zaposlenih u obrazovanju, policiji, pravosuđu i organima uprave, saopćili su nakon sastanka, da nastavljaju pripreme za generalni štrajk.