Sjednica SDA
0

"Proteste boraca su zloupotrijebili određeni politički krugovi"

FENA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA), na danas održanoj sjednici, osudilo je nerede i vandalizam na protestima boračkih populacija te smatra da su proteste zloupotrijebili određeni politički krugovi i unaprijed isplanirali zarad svojih ličnih i stranačkih interesa.

Predsjedništvo stranke ističe da vjeruje kako namjera rukovodstva boračkih populacija nije bila rušenje ustavnog poretka.

  • Oni pojedinci iz rukovodstva i drugi koji su zloupotrijebili boračku populaciju, bacili su ljagu na dostojanstvo i dignitet boraca i moraju biti identificirani. Od nadležnih institucija za provođenje zakona tražimo da procesuiraju odgovorne za nerede i fizičke napade, prenosi Služba za odnose s javnošću SDA.

Predsjedništvo SDA traži od Vlade FBiH i boračkih udruženja da nastave razgovore u cilju postizanja prihvatljivih rješenja koja neće ugroziti Sporazum sa MMF-om i Svjetskom bankom.

  • Prihodovni cenzus mora biti uveden za sve budžetske krosnike, a ne samo boračku populaciju, smatra SDA.

Predsjedništvo SDA pozdravilo je Istanbulski samit, 'svjesno negativnih posljedica koje trpi naša zemlja usljed 4-godišnje stagnacije u bilateralnim odnosima BiH i Srbije'.

Predsjedništvo stranke ponovo je potvrdilo već utvrđeni princip da na pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ne mogu biti predlagane niti obnašati javne funkcije osobe protiv kojih postoji potvrđena optužnica ili su osuđene za krivična djela.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i prijedlog izmjena i dopuna Stauta SDA i odluke o formiranju koordinacionog tijela za suradnju organizacija SDA BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.