Specijalci reagovali
0

Protestanti pokušali provaliti u zgradu Vlade

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dvije osobe su povrijeđene kad su protestanti okupljeni ispred Vlade FBiH u Sarajevu pokušali nasilno ući u zgradu, ali su ih u tome spriječili specijalci, saznaje Sarajevo-x.com. Prema tvrdnjama predstavnika udruženja, u zgradi trenutno nema nikoga jer su svi ministri iz federalne Vlade izašli na sporedne izlaze.

Okupljeni traže da im se u roku od sat vremena obrate predsjednici Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i Stranke za Bosnu i Hercegovinu Haris Silajdžić. Na objektu su slomljena stakla, a povrijeđeni, od kojih je jedan policajac, prebačeni su u Klinički centar Koševo.

Nakon ovog incidenta, predstavnici udruženja pozvani su na razgovor sa ministrom finansija FBiH Vjekoslavom Bevandom i delegacijom Svjetske banke, dok ostali demonstranti čekaju rezultate razgovora, otkiva naš portal.

Povodom današnjeg protestnog okupljanja, u Alipašinoj ulici potpuno je obustavljen saobraćaj.

Podsjećamo, Savez ratnih vojnih invalida BiH, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca i Unija nezavisnih sindikata Federacije traže od Vlade FBiH da donese odluku o povlačenju interventnog zakona kojim se predviđa smanjenje javne potrošnje.

Kako je ranije najavljeno, više hiljada ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih porodica i šehida okupilo se danas kako bi upozorili da Prijedlog interventnog zakona ne smije dobiti podršku federalnog Parlamenta.

Muhamed Mahmutović iz Koordinacije Sindikata budžetskih korisnika Unsko-sanskog kantona kaže da usvajanjem interventnog zakona Vlada Federacije BiH i kantonalne vlade žele prikriti svoj nerad, neznanje i nesposobnost u vođenju socio-ekonomske politike.

"Sada kada su sindikati, i svi oni kojih se ovaj zakon tiče, digli glas i protive se ovom rješenju nemaju nikakvo drugo oružje, pa nas nazivaju neprijateljima države, ucjenjuju nas i obmanjuju javnost da je to uslov za ulazak u EU", rekao je novinarima Mahmutović.

On je dodao da će sindikalci znati da odgovore sindikalnim mjerama ukoliko dođe do usvajanja interventnog zakona.