Okupili se ispred Vlade
0

Protest zdravstvenih radnika u Sarajevu: Ne odustajemo od kolektivnog ugovora

A. B.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zdravstveni radnici su se danas okupili ispred Vlade Kantona Sarajevo nezadovoljni jer duže od dvije godine nije potpisan novi Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva.
Dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, kazao je da su uposleni u zdravstvu odustali od svih dodatnih zahtjeva koji su na početku pregovora bili postavljeni.

"Ostao je jedini zahtjev da se potpiše Granski kolektivni ugovor koji nemamo na području KS od februara 2019. godine. To znači da su zdravstveni radnici u KS u ovom trenutku bez radnopravne sigurnosti, jer je naš kolektivni ugovor istekao 2019. godine, a doktorski je sudskim presudama stavljen kao nevažeći, odnosno, nezakonit", pojasnio je.

Kako je kazao, ukoliko Vlada KS ostane nijema i gluha na ove proteste i zahtjeve, zdravstveni radnici će dalje korake poduzeti u skladu sa zakonom.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Dakle, prema zakonu, možemo pregovarati, tužiti i štrajkovati. Nama ostaje još jedino štrajk. Dakle, glavni odbor zasjeda i donosi datum kada se održava Skupština na kojoj se donosi odluka o nastavku generalnog štrajka koji traje već 22 mjeseca, a svjedoci ste da mi radimo sve kao da ne štrajkujemo. Svojim tijelima smo se borili protiv koronavirusa koji ubija, niko nas ozbiljno ne doživljava.

Dakle, nastavit ćemo štrajk, ali u punom kapacitetu, s tim što ćemo s građanima naći rješenje, jer su oni ti koji od svojih plata daju novac za naše plate. S njima moramo vidjeti koji je način da prisilimo vladu da potpiše kolektivni ugovor", naveo je.

Pojasnio je da taj "pojačani štrajk" znači da će se odvijati na osnovu odredbi ugovora o obimu poslova, koji su sklopili s poslodavcem.

"To znači da prema tome štrajk podrazumijeva samo intervencije u hitnom slučaju. Kada ste u komunikaciji s političarima, ne možete vjerovati i biti optimistični dok ne potpišete. Prvi put se pojavio čovjek koji je svojim djelima pokazao da želi da se ovo privede kraju, međutim, previše je koalicija i dok se svi usaglase, mi evo već treću godinu nemamo kolektivni ugovor", poručio je Selimić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Ranije jutros prije početka protesta Selimić je u razgovoru za Klix.ba kazao da je u petak održan sastanak s ministrom zdravstva KS Harisom Vranićem, na kojem je gotovo sve bilo dogovoreno, međutim, ostalo je neriješeno pitanje nedostajućih 1,5 miliona KM u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, a koja su bitna za isplaćivanje plata zdravstvenim radnicima prema traženom koeficijentu.