BiH
0

Protest zbog prijetnji novinaru Darku Momiću

FENA
Udruženje/udruga "BH novinari“ i Linija za pomoć novinarima uputili su najoštriji protest direktoru Šumskog gazdinstva "Romanija“ sa Sokoca Rajku Bulajiću, zbog prijetnji koje je uputio novinaru lista "Press RS“ Darku Momiću.

Direktor Bulajić je telefonom nazvao novinara Momića i najavio kako će ga "prebiti“ zbog objavljivanja informacija o tome kako je MUP RS-a podnio dvije krivične prijave protiv njega.

Uz prijetnje fizičkim napadom, direktor Šumskog gazdinstva "Romanija“ poručio je Momiću "da će doći pravo u Banja Luku“, ukoliko "napiše još jedno slovo“ o njemu.

"BH novinari" i Linija za pomoć novinarima ističu kako Bulajićevo ponašanje i činjenica da je eksplicite prijetio novinaru zbog teksta koji je objavio, predstavljaju grubo kršenje slobode javne riječi i prava novinara da izvještavaju o činjenicama od značaja za javnost.

Kako ocjenjuju "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima, ovaj događaj je ujedno i atak na osnovne principe demokratskog i civiliziranog ponašanja kojih se moraju pridržavati svi, a pogotovi nositelji javnih funkcija, kakva je funkcija koju obnaša Rajko Bulajić.

Ove organizacije stoga zahtijevaju od Bulajića da uputi javno izvinjenje novinaru Momiću, a od MUP-a RS da ispita ovaj slučaj i poduzme dodatne mjere zaštite novinara, ukoliko za to postoji potreba.