Gornji Vakuf
0

Protest zbog napada na učenike bošnjačke nacionalnosti

FENA
Foto: gornjivakuf.org
Foto: gornjivakuf.org
Učenici Mješovite srednje škole Gornji Vakuf danas su u školskom dvorištu protestirali zbog jučerašnjeg incidenta u ulici Kralja Tomislava, kada je nekolicina njih bila verbalno i fizički napadnuta od privatnog poduzetnika Zvonka Tirića.

Incident se dogodio kada se grupa učenika u kojoj se nalazio i Aid Trkić, iz zgrade MSŠ “Gornji Vakuf” uputila prema kući, pri tom se krećući kroz ulicu Kralja Tomislava.

  • U trenutku dok smo prolazili ulicom iznenada smo bili napadnuti od vlasnika mesnice “Tirić”, koji je svojim automobilom najprije nasrnuo na nas, da bi potom drvenom kutlačom krenuo na našeg kolegu Aida, pri čemu mu je pomogao jedan od posjetilaca obližnjeg ugostiteljskog objekta “Tin”, kazao je Feni Aldin Ljubunčić, sudionik nemilog događaja.

Kako prenosi portal Gornji vakuf.org, izlazeći iz automobila Tirić sa sobom nosi drvenu šipku, a prisutnoj grupi srednjoškolaca bošnjačke nacionalnosti koja se zadesila na licu mjesta, upućuje par “prigodnih” riječi na račun nacionalnosti. (op-a: Psuje majku balijsku). Tokom drugog napada na mladog Trkića sa terase ugostiteljskog objekta “TIN”, Tiriću se pridružuje još jedan mladić, prema izjavi očevidaca starosne dobi od 25 do 30 godina, koji je na sebi nosio crvenu duksericu. Zajedničkim snagama krvnik Tirić i mladić upućuju još nekoliko udaraca u predio glave nesretnog Trkića.

Protestima učenika pridružili su se uposleni u Mješovitoj srednjoj školi, te roditelji koji su, uime Vijeća roditelja, od policijskih organa zatražili da osiguraju sigurnost njihove djece. Incident je osudio i direktor škole Vahid Šehić.

U Policijskoj stanici Gornji Vakuf/Uskoplje kazali su da je slučaj procesuiran te da su poduzete istražne radnje na njegovom rasvjetljavanju.

Lokalni mediji izvještavaju da je ovo još jedan u nizu incidenata koji pokazuju da nacionalizam još nije zamro u srednjobosanskoj općini Gornji Vakuf-Uskoplje.