BiH
0

Protest više od hiljadu banjalučkih studenata zbog povećanja školarina

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Više od hiljadu banjalučkih studenata, nezadovoljni odlukom Vlade RS-a o povećanju školarina, protestovalo je danas u Banjoj Luci.

Uz zvuke pištaljke, transparetne i uzvike negodovanja, studenti su se okupili na glavnoj banjalučkoj ulici kod Narodnog pozorišta, jer su im jake snage specijalaca i veliki broj uniformiranih policijaca zabranili prilaz zgradi Vlade i Skupštine RS-a.

Studenti su uzvikivali "lopovi", "ne damo vam pare", te nosili transparente s natpisima: "Trošite novac za promjenu obilježja, a nemate za studente", "Do kada ovako", "Dajte nam pare za vizu za Finsku", "Imamo pravo da odlučujemo" i druge.

Odluka Vlade Republike Srpske o povećanju školarine na Univerzitetu u Banjoj Luci ostaje nepromijenjena, izjavio je jučer ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović nakon sastanka s predstavnicima Studentske organizacije Univerziteta u Banjoj Luci i dodao da su tvrdnje kojima su oni željeli potkrijepiti protivljenje usklađivanju cijena na oba univerziteta u RS-u potpuno netačne.

Studenti traže da se školarine vrate na prošlogodišnji nivo, navodeći da odluka o povećanju školarina u iznosu od 700 do 1.000 KM nije zakonita.

Protest studenata u centru Banje Luke još traje, a za poslijepodnevne sate delegaciju Studentske organizacije Univerziteta u Banjoj Luci trebalo bi da primi i entitetski premijer Milorad Dodik.