Imaš pare? Studiraj!
0

Protest tuzlanskih studenata zbog školarina

Sarajevo-x.com
Foto: Tuzlarije.net
Foto: Tuzlarije.net
Studenti Univerziteta u Tuzli, u saradnji sa Omladinskim pokretom REVOLT i Pokretom mladih OKO, danas su organizovali studentske proteste povodom, kako kažu, neosnovanih i neopravdanih zahtjeva za plaćanjem školarina stotinama studenata Univerziteta u Tuzli.

Protesti koji su predstavljali odgovor studenata na sve veću komercijalizaciju obrazovanja, prije svega na problem školarina, uspješno je završen obećanjem rektora da neće naplaćivati dodatne troškove školarine koji su ove godine nametnuti jednoj grupi studenata.

Razlog okupljanja studenata bio to što Univerzitet od ove školske godine različito tumači pravilnik o promjeni statusa redovnog studenta, naplaćujući jednoj grupi studenata školarinu, što nije bila dosadašnja praksa.

Izmjena već postojeće prakse nema pravnu osnovu, te je veliki broj studenata došao u poziciju da ne može izmiriti finansijske obaveze koje su im preko noći nametnute. Osim toga, mnogi studenti nisu u mogućnosti ovjeriti različite potvrde i uvjerenja o školovanju, uključujući i ona koja se izdaju u cilju regulisanja zdravstvenog osiguranja, što predstavlja vrhunac neodgovornog ponašanja administracije Univerziteta prema studentima, istaknuto je tokom protesta.