Nakon srednjoškolaca
0

Protest studenata zbog lošeg grijanja u Zenici

N.V.
Zenica
Zenica
Studenti šest fakulteta Univerziteta u Zenici u srijedu u 12 sati ispred zgrade Općine Zenica održat će proteste, kako bi ukazali na problem lošeg grijanja u prostorijama fakulteta, potvrdio je za naš portal Seid Muslić, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici.

Očekuje se dolazak oko 500 studenata, koji će uz podršku građana održati proteste pod nazivom "Hoću grijanje, hoću čist zrak". Zbog niskih temperatura u učionicama, nedavno su protestvovali i zenički srednjoškolci. Kako najavljuju iz Unije, protesti studenata bit će organizovaniji i masovniji.

"U proteklih mjesec dana na fakultetima je bilo nemoguće održavati predavanje i boraviti u prostorijama u kojim nije bilo grijanja. Osim toga, kompanija ArcelorMittal glavni je krivac za ispuštanje ogromnih količina čestica koje su pogubne za naše zdravlje", rekao je Muslić.

Studenti su okrivili Ministarstvo obrazovanja ZE-DO kantona koje je odgodilo nastavu u osnovnim i srednjim škola, pritom zaboravljajući na studentsku populaciju.

"Ipak, nama nije cilj da se predavanja odgode, želimo da studenti dobiju grijanje i da građani Zenice napokon dišu punim plućima", kazao je on.