Danas 5 do 12
30

Protest studenata u Sarajevu zbog obustave nastave na fakultetima medicinske grupacije

D. Be.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Studenti Farmaceutskog i Stomatološkog fakulteta, kao i njihove kolege sa Fakulteta zdravstvenih nauka danas će protestvovati zbog toga što im je obustavljena nastava dva mjeseca zaredom.
Blizu 1.500 studenata zbog odluke Medicinskog fakulteta da njihovi nastavnici ne predaju na navedenim fakultetima odlučilo je mirnom šetnjom ukazati na problem koji im se događa i zbog kojeg im je uskraćeno redovno odvijanje nastave.

Okupljanje studenata je zakazano u simbolično vrijeme, 11:55 ispred Rektorata Univerziteta u Sarajevu. Planirano je da kolona od Rektorata prošeta Obalom Kulina bana do Vlade Kantona Sarajevo, zatim Alipašinom ulicom, te ulicama Koševo, Bolnička do zgrade Medicinskog fakulteta.

Studenti su poručili da njihov protest nema veze sa politikom već jednostavno samo žele imati normalno odvijanje nastave, a ne da se preko njihovih leđa lome politička koplja.

Treba istaći da je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Naučno-nastavnog vijeća Medicinskog fakulteta u Sarajevu donesena odluka o nastavku održavanja nastave za studente medicinske grupacije.

Iako je glavni zahtjev, a to je ponovna uspostava nastave, ispunjen, studenti ipak ne planiraju odustati od zakazanih protesta.

Nastava za sve studente na svim studijskim godinama na predmetima za koje je matičan Medicinski fakultet počinje u srijedu 4. 12. 2019. godine. Nadoknade propuštene nastave će početi od ponedjeljka, 9.12.2019. godine.