Sutra u Sarajevu
0

Protest studenata Medicinskog fakulteta

Sarajevo-x.com
Foto: Studentski informator
Foto: Studentski informator
U četvrtak, 25. septembra 2008. u 12 sati najavljen je protest studenata Medicinskog fakulteta u Sarajevu gdje se, pored protesta, želi pokrenuti potpisivanje peticije protiv nove odluke Dekanata ovog fakulteta o studentima koji studiraju po starom sistemu, a koja se odnosi na plaćanje prenesenih ispita i za redovne studente i obnavljače.

Putem internetskog foruma Medicinskog fakulteta studenti su pozvani da se protestu odazovu u što većem broju.

Studenti druge godine ovog fakulteta već su ranije protestvovali zbog ove odluke, ali kako se studentima obratio samo sekretar Fakulteta, koji je podržavao stavove Dekanata, studenti su svoj protest bili prebacili ispred zgrade Vlade Kantona Sarajeva, u nadi da će im barem tamo neko pružiti odgovor i pomoć.

Razlog njihovog protesta bila je odluka Dekanata Medicinskog fakulteta da sve studente koji obnavljaju drugu godinu po starom sistemu vrate na prvu godinu studiranja po Bolonjskom principu, a uz to bi im još naplatili razliku predmeta. Za svaki predmet dali bi po 100 KM, uplatili za semestar 100 KM, a ukoliko bi završili na ljetnjoj školi samo za ispit iz Anatomije izdvojili bi preko 1.000 KM.