BiH
0

Protest studenata ispred Ekonomskog fakulteta

FENA
Studentsko udruženje bolonjaca – STUB organiziralo je danas ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu nastavak protesta koji je održan u ponedjeljak.

"Nastavak protesta je organiziran zbog neočitavanja Uprave Ekonomskog fakulteta po našim zahtjevima. Na ovim protestima smo očekivali veći broj studenata, međutim, izjave dekana Fakulteta kako se ništa neće promijeniti su utjecali na studente i oni su izgubili samopouzdanje te većina njih misli da se njihovo mišljenje nikako ne uvažava, da se ne može ništa promijeniti", kazao je novinarima predstavnik druge godine Vijeća studenata Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Ahmed Nurković.

"Naš osnovni zahtjev je da se Fakultet ponaša kako se ponašao u zimskom semestru, školske 2006./2007. tj da student može da polaže i sluša sve predmete bez obzira na to šta je položio u prethodnom semestru", kazao je Nurković naglasivši kako će studenti nastaviti s protestom jer smatraju da su njihovi zahtjevi opravdani.

Povodom protesta, voditeljica odjela za odnose s javnošću Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Melika Husić izjavila je novinarima kako je "riječ o studentima Univerziteta sa šest različitih fakulteta, između kojih su i studenti Ekonomskog fakulteta, te da nije riječ o protestima studenata Ekonomskog fakulteta, već o protestima studenata s Univerziteta u Sarajevu".

"Dekan Ekonomskog fakulteta je već obavio sve razgovore sa studentima i jedino što im može poručiti je da Ekonomski fakultet ne odustaje od Bolonje te da će nastaviti progresivnim koracima naprijed, tj. da će primjenjivati Bolonjsku deklaraciju, u svim njenim aspektima", kazala je Husić.

Ona je naglasila kako od oko 40 studenta koji učestvuju na protestima ispred Ekonomskog fakulteta, njih 10 su studenti Ekonomskog fakulteta.

Protest je organiziran uz podršku pokreta Dosta!, Unije studenata Univerziteta u Sarajevu – USUS i Vijeća studenata Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.