BiH
42

Protest roditelja: Nismo zaslužili da imamo Konjević Polje u općini Pelagićevo

FENA
(Foto: FENA)
Ispred područne Osnovne škole u Gornjoj Tramošnici, općina Pelagićevo, u srijedu je održan protest roditelja hrvatskih učenika koji, nakon što je promijenjena učiteljica i uveden srpski umjesto hrvatskog jezika, svojoj djeci ne dopuštaju pohađanje nastave. Proteste je podržalo i stotinjak hrvatskih povratnika iz tog sela.

Skupu su prisustvovali dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković i načelnik Općine Pelagićevo Simo Stakić, dok se direktorica matične Osnovne škole "Vaso Pelagić" iz Pelagićeva Olga Lazić, uprkos obećanju da će doći, nije pojavila.

Obraćajući se okupljenima, dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković kazao je kako je sramotno što je danas škola u Gornjoj Tramošnici zaključana i što se direktorica škole iz Pelagićeva nije udostojila pojaviti na skupu i pojasniti roditeljima i hrvatskim povratnicima novonastalu situaciju.

"Ja vam danas kažem, rješenje će biti pronađeno. Učiteljica koja je nedavno dobila posao, morat će otići. Raspisat će se novi konkurs. Naći ćemo učiteljicu Hrvaticu koja će nastaviti učiti djecu po nastavnom planu i programu kako je to rađeno u proteklih 17 godina", naglasio je Jerković.

Dodao je kako je dobio čvrste garancije od ministra prosvjete u Republici Srpskoj da će tako biti urađeno.

Načelnik općine Pelagićevo Simo Stakić kazao je kako u njegovoj nadležnosti nije rješavanje ovoga problema, ali u potpunosti razumije nezadovoljne roditelje i podržava njihove zahtjeve.

"Nismo zaslužili da ovdje imamo 'Konjević Polje' jer od 1996. godine, s ponosom smo zajednički gradili institucije općine Pelagićevo. Svi su građani ponosni na Općinu, a svojim povratkom i opstankom na ovim prostorima vi to pokazujete", istaknuo je općinski načelnik Simo Stakić.

Iako najavljen, zbog iskrslih obaveza, danas se u Gornjoj Tramošnici nije pojavio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević. Njegov novi dolazak najavljen je za sutra u 9 sati.