BiH
2

Protest radnika Željezare koji su tužili firmu i zbog toga ne primaju plate

FENA
Grupa radnika hotela Internacional iz Zenice, koji posluje u sastavu preduzeća Željezara Zenica i službe Ishrana, danas su mirno protestirali tražeći od uprave preduzeća da im isplati plate kao i ostalim radnicima.

Naime ovi radnici su tužili preduzeće zbog kašnjenja isplata šest plata i neuplaćivanja 16 godina staža, a na današnjem protestu istakli su da kako su diskriminirani od menadžmenta Željezare koje je "isplatilo po pola plate za juli samo radnicima koji nisu tužili kompaniju".

Okupljeni radnici su ustvrdili da podršku nemaju ni od čelnika Sindikata, koje su nazvali "direktorovim ljudima" i koji ne podržavaju radnike već reaguju samo na želje ljudi iz menadžmenta.

"Već godinama tražimo svoja prava, ali se poslodavci oglušuju na to i mi smo bili prisiljeni da tužimo firmu. Tražimo svoje zaostale plate, a radi se o šest plata, i povezivanje staža za posljednjih 16 godina", kaže Šaban Selimović, radnik Željezare sa stažom od 34 godine.

Prema njegovim riječima radnici koji rade na ugovor o djelu u Željezari redovno dobijaju plate, kao i radnici koji nisu tužili firmu, a neko je dao zabranu na isplatu plata do okončanja sudskog procesa samo onima koji su tužili, tako da se diskriminacija provodi na 53 zaposlenika Željezare Zenica.