BiH
0

Protest radnika Sarabona pred zgradom Kantonalne vlade

FENA
Radnici sarajevske tvornice čokolade Sarabon okupili su se danas pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo na zakazanom javnom protestu radi skretanja pažnje izvršnoj vlasti na izuzetno težak položaj radnika koji traje već duže.

-Umjesto očekivanih razgovora za rješavanje sudbine radnika Sarabona na nezaštićenu masu, pretežno žena koje su se sklonile ispod strehe zgrade kantonalne vlade, neko je poslao kordon policije, saopćio je predsjednik Koordinacionog odbora Sindikata Sarabona Asim Vlajčić dodajući da su sve mogli očekivati, ali ne takav gest i poniženje.

Nakon pokretanja postupka jednostranog raskida kupoprodajnog ugovora za Sarabon, radnici očekuju da vlada omogući pokretanje proizvodnje u ovom poreduzeću, te da se konačno riješe statusna pitanja radnika. Vlajčić kaže da su iz Vlade dobili obećanja da će im se pružiti podrška u artikuliranju njihovih zahtjeva i ispunjavanju prava.

Više od 200 radnika ovog preduzeća oko četiri godine je bez penzionog i zdravstvenog osiguranja, a 15 radnika ne može otići u penziju zbog nepovezanog staža, iako su već davno stekli uvjete za penziju. Od februara ove godine sva proizvodnja u "Sarabonu" je obustavljena.