Tuzla
0

Protest radnika Poliolhema i Kemoserva

FENA
Tuzla
Tuzla
Oko 50 radnika tuzlanskog "Poliolhema" i "Chemoserva" već mjesecima okuplja se svake srijede ispred Kantonalnog suda Tuzla kako bi skrenuli pažnju na sebe i ubrzali sudske sporove koje radnici vode protiv vlasnika fabrike “Organika” iz Poljske.

Od Kantonalnog suda i Tužilaštva traže da u prostorije fabrike pošalju finansijsku policiju i inspektore Porezne uprave TK kako bi spriječili uništavanje ove dvije fabrike.

Otpušteni radnici "Poliolhema" i "Cgemoserva" i danas su zatražili od Kantonalnog suda brže i efikasnije izvršenje općinskih i kantonalnih presuda u korist radnika ovih firmi. Dvijestotine radnika već tri godine traži izvršenje 34 presude u njihovu korist.

“Fabrika nestaje sa lica zemlje, kradu sve, kablove, žice, materijal prodaju u bescijenje”, navodi Teufik Bajrić, predstavnik otpuštenih radnika "Poliolhema" i "Chemoserva" Tuzla.

“Zar tri godine treba da čekamo da nadležni samo postupe prema odluci, mi više ne možemo čekati, poduzet ćemo radikalne mjere ukoliko nam niko ne pomogne”, ističe Cvijan Obrenović, otpušteni radnik.

Radnici tvrde da Kantonalno tužilaštvo može pomoći već danas. Potrebno je samo da u prostorije "Poliolhema" pošalju finansijsku policiju i inspektore kantonalne Porezne uprave, i dozvole radnicima da uđu u prostorije fabrike i tako zaustave uništavanje dvije fabrike.