Nezadovoljstvo
6

Protest radnika Hotela Ero ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru, Novalić izbjegao susret s demonstrantima

Piše: R. D.
Uoči sjednice Vlade Federacije BiH koja počinje u 9 sati u Mostaru, ispred Hotela Ero okupilo se blizu 20 radnika spomenutog hotela koji traže isplate poreza i doprinosa za 4,5 godine svog rada.

Iako je skup najavljen MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona, policijski službenici nisu dozvolili demonstrantima da stanu na plato ispred zgrade Vlade FBiH.

Okupljeni su ponovili svoje zahtjeve za isplate doprinosa za blizu 60 radnika, a skup se održava pod sloganom "Gdje su naši doprinosi?".

Uposlenici Hotela Ero su se željeli sastati s federalnim premijerom Fadilom Novalićem koji ih, kako kažu, izbjegava već šest mjeseci. Ipak, do susreta nije došlo s obzirom na to da je Novalić u zgradu ušao ranije.

Mira Mandić, predsjednica Sindikata radnika Hotel Ero, kazala je kako je posredno komunicirala s premijerom i dobila poruku da je Vlada upoznata o njihovim zahtjevima.

"To je napredak, do sada je poruka bila da je to nadležnost nižih nivoa. Naša je namjera da se susretnemo s njim i čekat ćemo ispred zgrade", kazala je Mandić.

Podsjetimo, nezadovoljni radnici su u ranijem periodu blokirali magistralni put M-17, a danas su odlučili doći pred zgradu entitetske vlade.