BiH
44

Protest radnika BHRT-a: Ogorčeni zbog uvjeta rada, zahtijevaju hitne izmjene Zakona o javnom RTV servisu

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U zgradi Radio-televizije Bosne i Hercegovine (RTVBiH) danas je tačno u podne organiziran protest upozorenja u organizaciji Samostalnog sindikata radnika Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT). Razlog organiziranja protesta je katastrofalna finansijska situacija zbog koje je ugrožena egzistencija radnika i njihovih porodica, zbog čega zahtijevaju hitne izmjene Zakona o javnom RTV servisu.

Na takvo stanje Samostalni sindikat radnika BHRT-a protekle godine je upozoravao sve nadležne organe u Bosni i Hercegovini, no do danas ništa nije riješeno, u prvom redu zbog političke neodgovornosti.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika BHRT-a Damir Smital govorio je danas o uslovima u kojima rade, svakodnevnoj neizvjesnosti i zahtjevima.

"Želimo ukazati na mnogobrojne probleme i nemar vladajućih struktura, a koje su dužne brinuti o nama. Radnicima BHRT-a nisu uplaćeni doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje više od 20 mjeseci. Za to vrijeme BHRT uredno plaća kredit za jedan dio digitalne opreme nabavljene u procesu digitalizacije. Potrebna nam je nova oprema kako ne bismo nastavili zaostajati za javnim servisima u Evropi, jer je dio naše opreme iz ranih '80-ih godina prošlog vijeka. Kako nabaviti opremu, ako nije riješeno finansiranje? Jedino preostalo je da se radnici odreknu svojih mizernih plata i danas zbog toga protestujemo. Trenutna isplata neto plata je svakog mjeseca upitna. U kakvim uslovima rade radnici BHRT-a govori primjer da svaki put kada naša ekipa krene na teren, strahujemo za njihovu sigurnost, jer su vozila na granici ispravnosti, a nema sredstava za njihov popravak. Imali smo slučajeve da su neke naše kolege doživjele strujni udar zbog dotrajalosti opreme", kazao je Smital.

Naveo je kako je osnovni uzrok svega što se dešava u BHRT-u nepostojanje političke volje koja treba osigurati stabilno finansiranje ove medijske kuće.

"Ne postoje nikakve naznake da će se stanje popraviti, a Parlamentarna skupština BiH se ne odnosi prema nama onako kako bi trebala i ignorira nas. Zahtijevamo hitne izmjene Zakona o javnom RTV servisu za 60 dana, kako bi se osiguralo stabilno finansiranje BHRT-a. Do sada su parlamentarci za svako rješenje našli novi problem. Samostalni sindikat ima rješenje za ovaj problem i zato tražim hitan sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, njegovim zamjenicima i resornim ministrom kako bismo prezentirali naša rješenja", zaključio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika BHRT-a.