|

Protest protiv puštanja kompozicije "Marš na Drinu" u UN-u

Protest protiv puštanja kompozicije "Marš na Drinu" u UN-u
0
F
FENA
24.1.2013. u 17:33
15
komentara
0

dijeljenja
Protest protiv puštanja kompozicije "Marš na Drinu" u UN-u
Članovi Međunarodnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada uputili su pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonu u kojem su ocijenili skandaloznim puštanje kompozicije "Marš na Drinu" na priredbi u zgradi Ujedinjenih nacija.
Ističe se da je srpska ratnička pjesma i vojna koračnica "Marš na Drinu", čiji je autor Stanislav Binički, nastala nakon početnih uspjeha srpske vojske u prvoj godini Prvog svjetskog rata, u bitkama protiv austrougarske vojske 1914. godine.

Dodaje se da je srpska vojska, u sadejstvu s crnogorskom, 14. septembra 1914. pokrenula ofanzivu preko Drine ka Sarajevu i Vlasenici, odnosno jugoistočnoj BiH, gdje su izvršili strašne zločine nad Bošnjacima.

U ovom Institutu ističu da je koračnica ostala da živi kao trajan simbol i spomen u srpskom narodu na pobjede vojske Kraljevine Srbije na Balkanskom frontu 1914., i ta činjenica ne predstavlja sama po sebi nikakav problem. Međutim, problem se zasniva na činjenici da je koračnica vremenom postala mnogo kompleksniji i zloćudniji simbol, jednako kao što rijeka Drina u kontekstu odnosa između Srbije i BiH ne predstavlja tek puki geografski pojam.

- Kao što je proširenje srpske države zapadno od Drine postao temeljni, strateški cilj srpske osvajačke ideologije, politike i prakse od početka XIX stoljeća, tako je i koračnica "Marš na Drinu" postala omiljeni i obavezni napjev svih srpskih nacionalista iz vojnih i drugih oružanih formacija nakon Prvog svjetskog rata

Tako je pjesma, pored ostalog, za Bošnjake postala i jasnim i nedvosmislenim simbolom zločina genocida počinjenog nad njima od srpskih oružanih formacija, posebno u Podrinju u oba svjetska rata i u toku agresije na Republiku BiH 1992.-1995. - naglašava se u pismu.

U ovom Institutu vjeruju da će odgovorni biti sankcionirani za ovu tešku uvredu te da će biti uspostavljeni mehanizmi kojim će se spriječiti incidenti što vrijeđaju i nanose bol žrtvama genocida tokom službenih ceremonija Ujedinjenih nacija, saopćeno je iz Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...