Fondacija Cure
0

Protest protiv oslobađajuće presude za Vladu Adamovića

Sarajevo-x.com
Fondacija Cure, u suradnji sa partnerskim organizacijama, aktivistima i aktivistkinjama, u utorak, 18. decembra, sa početkom u 12 sati, ispred zgrade Suda KS, organizuje protest protiv, kako navode, skandalozne drugostepene odluke Kantonalnog suda Sarajevo kojom se Vlado Adamović oslobađa optužbi za kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova.

Vladu Adamovića, državnog sudiju BiH, 8. marta 2007. godine Općinski sud proglasio je krivim za seksualno uznemiravanje osamnaestogodišnje S. Š., na njenom radnom mjestu u sarajevskoj cvjećari na Grbavici.

Devet mjeseci kasnije, tročlano vijeće Kantonalnog suda, Katarina Tomić, Dženana Latić i Jasmina Kosović pobile su ovu presudu i to s obrazloženjem da Adamović nije bio nadređen žrtvi.

"Seksualno uznemiravanje je svako ponašanje koje riječima, ili radnjama, ili psihičkim djelovanjem seksualne prirode za cilj ili rezultat ima nanošenje štete dignitetu osobe ili stvaranje zastrašujuće, neprijateljske, ponižavajuće, prijeteće ili slične situacije, koje je motivirano pripadnošću različitom spolu ili različitom seksualnom orijentacijom, a koje predstavlja nepoželjno fizičko, verbalno, sugestivno i drugo ponašanje." (Čl. 4. Zakon o ravnopravnosti spolova BiH)

Sud je legalizirao diskriminaciju po osnovu spola i ozvaničio imunitet koji neopravdano uživaju sudski i politički moćnici, navodi se u saopćenju iz Fondacije Cure.

Protest će se održati pod sloganom: "Stop imunitetu sudskih i političkih moćnika!"