{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protest protiv kriminiliziranja Islamske zajednice

F
30.1.2009. u 12:20
0
3
Protest protiv kriminiliziranja Islamske zajednice
0
Protest protiv kriminiliziranja Islamske zajednice
Travnička ulema i imami Muftiluka travničkog danas su protestovali zbog učestalih napada Federalne televizije na Islamsku zajednicu i reisu-l-ulemu.
U pismu, koje prenosi MINA, travnička ulema i imami Muftiluka travničkog izražavaju protest i zabrinutost zbog iznošenja kontinuirane laži, mržnje, omalovažavanja, vrijeđanja, ponižavanja i kriminaliziranja Islamske zajednice a posebno vrhovnog poglavara reisu-l-uleme dr. Mustafe-ef. Cerića.

- Kao građani i pripadnici Islamske zajednice svjedočimo da kvalifikacije ovakve vrste ne vrijeđaju samo nas nego i veliki broj vjernika koji se, dok uredno plaćaju TV-pretplatu, s pravom pitaju kuda ovo ide i ima li ovome kraja. Smatramo, također, da je dovođenje osoba iz kriminalnog miljea u gledanim emisijama da ocjenjuju rad i ulogu vrhovnog poglavara IZ-e u BiH u najmanju ruku blaćenje novinarske etike i pokazatelj gesla da cilj opravdava sredstvo.

U takvim i sličnim metodama prepoznajemo vrijeme montiranih izjava, osjećaj žala nekih ljevičara za prošlim vremenima te želju za ideološkom indoktrinacijom i dominacijom, kao i njihovu iskonsku čežnju za diskreditacijom ličnosti, samo zato što ne misle ''kao ja i nisu kao ja, kaže se u pismu.

Ističe se da je Federalna televizija dio Javnog RTV-servisa i, kao takva, ona bi morala odražavati i štititi interese naroda koji žive u BiH.

Navodi se da FTV ima obavezu da istinito i profesionalno informiše javnost, te da je ta obaveza u odnosu na privatne medije znatno izraženija i senzibilnija.

- Smatramo da su ovakvi postupci FTV-a u odnosu na vrijednosti bošnjačkog naroda i institucije Islamske zajednice neprimjereni, između ostalog i zbog toga što je naplativost RTV-pretplate kod bošnjačkog naroda izrazito visoka. Zato očekujemo objektivnost, profesionalizam i ravnopravan tretman, kako ne bismo posezali za drugim metodama protesta. Izjavljujemo da je pravo i obaveza Islamske zajednice da gradi, izgrađuje, razvija i unapređuje svoje ustanove i institucije, te se zahvaljujemo svima koji razumiju potrebu Islamske zajednice i daju podršku njenim aktivnostima i razvoju, kaže se dalje u pismu.

Dodaje se da je medijski pritisak usmjeren protiv izgradnje upravne zgrade Rijaseta ciljan s namjerom da se prikrije višedecenijska otimačina vakufske imovine te njena konačna legalizacija.

- Pozivamo ulemu, imame, kao i ostale službenike Islamske zajednice da svoje konceptualne razlike, mišljenja i stavove iznose i usaglašavaju unutar institucija Islamske zajednice jer je to jedino ispravan i konstruktivan način rješavanja problema kojih ni Zajednica kao dio društva nije pošteđena, kaže se u pismu travničke uleme i imama Muftiluka travničkog.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: