BiH
0

Protest pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo u 11 sati i 55 minuta

Sarajevo-x.com
Danas će se u Sarajevu ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo održati masovni protest građana Sarajeva zbog loše sigurnosne situacije u KS-u i gradu Sarajevu. Organizatori "Dosta!" i "Grozd" zatražit će, između ostalog, smjenu gradonačelnice Semihe Borovac i kantonalnog premijera Samira Silajdžića.

Organizatori protesta, pokret "Dosta" i "Grozd" te građani Sarajeva tražit će i smjenu gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac i premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića koje predstavnici ovih organizacija smatraju direktno odgovornim za posljednja dešavanja u kojima je smrtno stradao maloljetni Denis Mrnjavac i uopće za porast maloljetničke delikvencije i kriminala u KS-u.

Predstavnik pokreta "Dosta" Demir Mehmutćehajić je pozvao sve građane Sarajeva da izađu na proteste i spriječe "kolaps sigurnosne oblasti".

"Ovo je pitanje zbog kojeg svi moramo ostaviti po strani stvari koje nas inače dijele: političko opredjeljenje, religiju, vlastita ega. U pitanju je sigurnost naše djece i vrijeme je da se konačno i mi kao građani pokrenemo", naglasio je Mehmutćehajić.

Portparol "Grozda" Ševko Bajić je na konferenciji za medije izjavio kako su odgovorni svi - i vlade i institucije koje nam "zbog svoje nebrige i indolentnog odnosa prema građanima koji su ih postavili na ta mjesta ne mogu garantirati sigurnost".

Gras je odlučio podržati današnje proteste desetominutnom obustavom saobraćaja.

Jučer je na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća zaključeno da će Grad oformiti stručno tijelo koje će izvršiti detekciju uzroka maloljetničkog kriminala i napraviti akcioni plan djelovanja u okviru vlastitih ovlaštenja. Grad Sarajevo zatražio je da se razmotri mogućnost stvaranja pravnih pretpostavki za dobivanje nadležnosti u smislu organizacije “gradske policije” u okviru MUP-a Kantona Sarajevo koja će se izravno brinuti o sigurnosti građana.

Osim toga Grad Sarajevo će u najkraćem roku izdvojiti sredstva iz svog budžeta za sufinanciranje hitnog stavljanja u funkciju doma za maloljetne delikvente, za što se mogu prije svega iskoristiti vojni objekti u Hadžićima te uputiti inicijativu Vladi Federacije BiH za ustupanje objekta kasarne u Žunovnici - Hadžići za formiranje doma za maloljetne delikvente.