BPK
0

Protest policajaca ispred kantonalnih institucija

SRNA
Ispred institucija Bosansko-podrinjskog kantona danas u 10.00 sati policajci će održati mirni protest zbog odluke kantonalne Vlade da plate za juli isplati po osnovici umanjenoj za 10 odsto, najvljeno je iz Sindikata kantonalne policije.

"Nećemo prihvatiti smanjenje plata i drugih naknada kako je u mjerama štednje predvidjela kantonalna Vlada. Sve do konačnog ispunjenja naših zahtjeva protesti će se održavati svakog radnog dana", potvrdio je novinarima predstavnik Sindikata policije Bosansko-podrinjskog kantona Emsud Hamzić.

Stav policajaca podržala je Koordinacija ostalih budžetskih korisnika ovog kantona koja je spremna da se od ponedjeljka, 31. avgusta, pridruži mirnim protestima.

"Mi u potpunosti podržavamo stav sindikata policije. Međutim zbog kašnjenja nekih granskih sidnikata sa odlukama o protestima, ostali će se protestima pridružiti od ponedjeljka, 31. avgusta, ukoliko se u međuvremenu ne postigne dogovor sa Vladom", rekao je predsjednik Sidnikata Bosansko-podrinjskog kantona Adem Fejzić. 

On smatra da su mjere štednje, koje se odnose na smanjenje plata i drugih naknada preuranjene i napominje da su prije upućivanja zakona o uštedama u proceduru trebalo da budu potpisani aneksi na određene članove kolektivnih ugovora. 

Fejzić je dodao da prije svega radnici moraju biti ubijeđeni da su iskorištene sve druge mogućnosti, a ne da se štedi preko osnovnih primanja budžetskih korisnika.

Koordinacija sindikata kantonalnih budžetskih korisnika ranije je upozorila da će u slučaju jednostrane odluke Vlade ovog kantona o smanjenju plata i drugih naknada predviđenih zakonom preduzeti radikalne mjere.