|

Protest mljekara: U Bosanskoj Gradišci zaustavljena dva kamiona

Protest mljekara: U Bosanskoj Gradišci zaustavljena dva kamiona
7
S
SRNA
13.11.2014. u 14:04
24
komentara
7

dijeljenja
Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da su proizvođači mlijeka na carinskom terminalu u Bosanskoj Gradišci blokirali ulazak jednog kamiona sa surutkom u prahu iz Holandije i kamiona sa margarinom, za koji se provjerava da li je na bazi mlijeka ili je biljnog porijekla.
Foto: SRNA Foto: SRNA


Usorac je naveo da je policija Federacije BiH jučer u Orašju, Bijači i Gorici sprečavala dolazak proizvođača mlijeka na granice, ali da je uspostavljena potpuna kontrola uvoza mliječnih proizvoda na carinskim terminalima Bosanska Gradiška i Izačić.

"Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić danas obilazi carinske terminale Bijača i Gorica, i tokom dana, uz Gradišku i Izačić, imat ćemo potpunu kontrolu na svih pet carinskih terminala u BiH, preko koji se vrši izvoz i uvoz roba biljnog i životinjskog porijekla", istakao je Usorac.

On je ponovio da će blokada carinskih terminal trajati do ispunjenja postavljenih zahtjeva prema vlastima BiH za uvođenjem prelevmana na uvoz mlijeka u iznosu od 0,72 KM i obezbjeđivanje plavog dizela za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Foto: SRNA Foto: SRNA


"Mljekari su danas poslali zahtjev za ukidanje tri carinska terminala za uvoz i izvoz roba biljnog i životinjskog porijekla - Gorica, Orašje i Izačić, jer oni nisu bili predmet pregovora sa EU. Drugi zahtiev, koji će sutra biti postavljen vlastima BiH, je da do nove godine riješe problem izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u EU i omoguće promet ovih proizvoda u oba smjera", naglasio je Usorac.

Prema njegovim riječima, nije bilo nikakvih problema tokom blokade terminala i sve ostale robe, osim mlijeka i mliječnih proizvoda, nesmetano prolaze, a ostvarena je i odlična saradnja sa policijom i rukovodstvom carinskog terminal u Gradišci.

Na carinskom terminal u Bosanskoj Gradišci trenutno se nalazi desetak poljoprivrednih mašina.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...