Islamska zajednica
0

Protest Komšiću zbog prijema ekipe "60 minuta"

SRNA
Imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, predvođeni muftijom sarajevskim Husejin efendijom Smajićem, iskazali su protest članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću zbog prijema novinarske ekipe političkog magazina "60 minuta" Federalne televizije /FTV/.

U saopštenju Rijaseta navodi se da je Smajić iskazao protest Komšiću, jer je prijemom predstavnika samo jednog medija, Federalne televizije, i novinarske ekipe samo jedne emisije, političkog magazina "60 minuta", koja se ističe "neprimjerenim odnosom posebno prema Islamskoj zajednici u BiH, dao povoda da se vjeruje da on podržava napade na Islamsku zajednicu".

U saopštenju se navodi da je sarajevski muftija na sastanku sa Komšićem, održanom 26. marta,   ukazao da je "Islamska zajednica veoma osjetljiva na bilo kakve pokušaje žobradež imama i da njegova podrška konkretnim medijima ili konkretnim medijskim grupama, bez ograde od govora mržnje koji se njihovim posredstvom širi prema Islamskoj zajednici, nije prihvatljiva za muslimane, institucije islama i Islamske zajednice".

"Svima je poznato da su u posljednje vrijeme neki elektronski i printani mediji vodili nečuvenu kampanju protiv Islamske zajednice i vrijednosti islama u kojoj ima elemenata islamofobije. Jedna od posljedica te kampanje je neprimjeren odnos prema imamima i imamskoj službi, posebno kad su se imami odvažili da javno dignu svoj glas protiv islamofobije i brane vrijednosti Islamske zajednice. Neki imami su zbog toga dobili i prijeteće telefonske poruke", ističe se u saopštenju Službe za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice.